Прочитај ми чланак

„БЛИЦ”: Вучић преломио – иде у борбу против Николића

0

Шеф СНС ће сутра присуствовати седници Главног одбора странке и објавиће почетак изборне борбе, без обзира на то против кога напредњаци на предстојећим изборима буду морали да се боре, открио је "Блицу" извор из врха СНС.

Претпоставља се да је ово јасна порука Томиславу Николићу који је, према незваничним информацијама, одлучио да се мимо Вучића кандидује за још један мандат на месту председника Србије и тиме је изазвао земљотрес на српској политичкој сцени.

Фото: СРБИН.ИНФО - Ненад Златановић

Фото: СРБИН.ИНФО – Ненад Златановић

Иначе, комуникација између премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића пукла је од синоћ, када је незванично објављено да ће се Николић кандидовати за председника Србије против Вучића.

Николић и Вучић синоћ су на пријему поводом Дана државности накратко поразговарали, чини се у пријатељском и опуштеном тону, а актуелни премијер и кандидат СНС за председничке изборе напустио је Андрићев венац убрзо након што је председник Србије одржао говор, уз коментар да је то био „говор председника који приличи овом свечаном тренутку“. Занимљиво је да пријему није присуствовао нико од министара из Владе Србије.

Само сат или два касније, медији су пренели незваничну информацију да је Николић одлучио да уђе у председничку трку. „Тањуг“ је синоћ ступио у контакт са Вучићем, али он није дао никакав коментар.

Николићева одлука да се ипак кандидује је шокирала све у Немањиној 11, укључујући и премијера. Вучића је, сазнаје „Блиц“, погодио Николићев гест и то што није најпре њему саопштио одлуку о кандидатури, те „нема намеру да позове Николића и не очекује Николићев позив, јер га више не занима“.

Николић и Вучић више и нису у контакту, а њихова „комуникација“ свела се на писмо које је Николић пре два дана упутио Вучићу, а у којем је навео шта све тражи од председника СНС да би се повукао из изборне трке.

Према речима извора „Блица“, Николић је у писму тражио све оно што је својевремено, како он то тумачи, препустио Вучићу – место премијера и странку.

Председник Србије није се ни данас званично оглашавао, а његова саветница Станислава Пак је изјавила да „Николиц́ очекује да ц́е са Вучиц́ем постиц́и договор који је у интересу Србије“.

Грађани очекују јединство и слогу, и једностране одлуке штете читавој Србији. Снага поверења грађана га обавезује да настави активно да учествује у извршној власти – изјавила је за Спутњик Станислава Пак.

Водећи домаћи политички аналитичари сложили су се данас да је Николићева одлука да се кандидује за још један мандат, упркос одлуци Председништва СНС, „забијање ножа у леђа Вучићу“. Нико од њих, међутим, актуелном председнику не предвиђа велике изборне шансе, истичући, пре свега, да премијер на својој страни има читаву страначку инфраструктуру, неопходну за успешну кампању.