Прочитај ми чланак

БЛЕР РАЗГОВАРАО СА МЕРКЕЛОВОМ о подели Косова

0

Бивши британски премијер Тони Блер разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел и позвао је да преиспита противљење подели Косова, а ускоро ће о томе разговарати и у Вашингтону са званичницима Савета за националну безбедност САД, пише лондонски лист Тајмс (The Times).

„Иако је Институт за глобалне промене Тонија Блера негирао да бивши премијер лобира за договор о подели (Косова) у име председника Србије (Александра Вучића), инсајдери упућени у разговоре више пута су тврдили да се Блер већ састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита своје противљење плану о подели, а да се сада спрема у Вашингтону да заговара поделу код представника Савета за националну безбедност САД“, пише Тајмс.

У тексту под насловом „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“, објављеном на сајту, лист наводи да план о подели Косова има мало присталица на Косову, како медју Србима тако и медју Албанцима.

Наводи се да је чак и северно од реке Ибар, где 40.000 Срба живи у четири општине које би могле да буду предмет „размене територије“, српска заједница подељена и уплашена за своју будућност.

Највећи противник поделе (на северу Косова) Оливер Ивановић убијен је почетком године, што је стишало Србе у противљењу Вучићу, додаје се.

Тајмс оценује да су очита летаргија ЕУ и Вашингтона према изгледима да се и званично одобри етничко чишћење и напуштање политичких вредности за које се некада мислило да су неповредиве узбуркали духове рата и цитира бившег министра спољних послова, сада лидера опозиционе Народне странке Вука Јеремића да је „поновно исцртавање граница на Балкану веома опасна идеја“ која би се могла одразити на друге делове региона.

Јеремић је први, почетком октобра у једном интервјуу, објавио информацију да Тони Блер у име председника Србије „иза кулиса преговара са најважнијим медјународним звничницима“ о подели Косова, али су и Вучић и Блеров Институт за глобалну промену негирали те наводе.

Тајмс наводи да осим што постоји могућност да ће изазвати ланчану реакцију насиља, идеја о подели има многе очигледне недостатке. Кроз Прешевску долину где живи око 60.000 Албанаца пролази и главни стратешки путни правац Србије ка југу, Коридор 10, док би територија која се предлаже за размену на Косову оставила највећи део преосталих Срба, око 70.000 људи и најважније цркве и манастире СПЦ јужно од Ибра и искључене из договора.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!