Прочитај ми чланак

Бијела кућа: Власт БиХ подржава муџахедине

0

2(Бањалука-инфо)
Да су брдска села средишње Босне изнад Травника, Зенице и Бугојна постала међу главним свјетским базама за обуку муџахедина упозорила је хрватска новинарка Вишња Старешина у свом документарном филму ‘Трећи поход’.

Пет година послије Американци потврђују да у нашем комшилуку дјелује 3000 потенцијалних радикалних исламских терориста, пише загребачки ‘Вечерњи лист’.

Извори у Стејт Департменту потврђују да су амерички и британски конзули у Сарајеву упозорили босанске званичнике да „охладе“ своје везе са Ираном јер њихова будућност није Техеран, него Европска унија.

Њихов утицај на друштво које се још бори са наслијеђем мржње заостале из ратова деведесетих не треба подцјењивати јер екстремисти са пуним новчаницима лако проналазе оне који су спремни за терористичка дјела.

Вашинтон је изгубио стрпљење кад је један магазин објавио да је током 2012. одобрено „200 виза за иранске предузетнике“ који су посјетили Босну и Херцеговину. У њиховом друштву био је и ирански дипломата кога су потом пратиле израелске тајне службе и откриле да је посјетио Тајланд, Грузију и Индију, сва мјеста гдје су потом нападнути израелски грађани, преноси „РТРС“.

Терористички напад на аутобус са израелским туристима у Бугарској 18. јула 2012. посљедњи је у низу смртоносних инцидената на Балкану које су починили исламистички екстремисти увјежбани у војним камповима у Босни и Херцеговини. Прије тога у Скопљу су убили пет људи, а 2011. вехабије су напале америчку амбасаду у Сарајеву. У 2010. српска полиција открила је терористичку ћелију у планинској регији Санџак која је планирала напад на западне амбасаде у Београду.

„Америка и друге западне земље дуго су игнорисале постојање сурогата Ал-Каиде и Хезболаха на Балкану. Финансирају их Иран и Саудијска Арабија. За радикалне исламисте Сарајево је „дом“, а тамо је и највеће иранско дипломатско представништво у Европи које постаје централно мјесто, нешто попут Берлина током Хладног рата“, каже Гордон Бардош, амерички стручњак за Балкан који често објављује текстове о босанским вехабијама који су пријетња безбједности југоисточне Европе.

Амерички стручњаци за безбједност већ годинама упозоравају Бијелу кућу да имају доказе како се најопаснији терористи данашњице за нове нападе припремају у БиХ . Већина их је дошла 1993. године на позив Алије Изетбеговића који је формирао Катеебат ел-муџахедине као његове личне „свете ратнике“. Тројица из те групе, Калид Шеик Мохамед, Наваф ал-Хазми и Клалид ал-миндхаром планирали су и учествовали у највећем масовном убиству у историји модерне Америке – нападу на Свјетски трговионски центар у Њујорку.

„Босна је једина земља у Европи која има симпатизере и сараднике радикалног исламизма у највишим нивоима власти“, упозорава Гордон Бардош.

У Босни и Херцеговини су многи екстремисти деведесетих легално и илегално долазили и до хрватских пасоша па је то најважнији разлог што Вашингтон није укинуо визе Хрватској. Укинуће их највјероватније након уласка у ЕУ и боље контроле издавања наших пасоша за држављане БиХ.