Прочитај ми чланак

Бије, а остаје на слободи: Зашто Чеда није ухапшен

0

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП и (још увек) посланик у Народној скупштини, није ухапшен након пријаве да је јуче на Новом Београду претукао власника Клинике за физикалну терапију “Физио центар“, јер тужилаштво у овом тренутку и даље чека извештај полиције о догађају, као и степен повреда које је претрпео оштећени, сазнаје Нова.рс.

“Тужилаштво још увек чека извештај полиције о догађају, као и лекарски налаз о повредама које је задобио оштећени. У зависности од тога биће познато да ли ће се уопште покретати кривични поступак”, речено је у Трећем основном тужилаштву за наш портал.

Ако тужилаштво, након добијања извештаја, одлучи да кривично гони Јовановића, за његово притварање или макар задржавање у трајању од 48 сати, постоји и препрека посланичког имунитета који Јовановић и даље ужива.

Наиме, према Пословнику Народне скупштине Србије – чланови 252, 253 и 254 пословника – “народни посланик, у складу с Уставом и законом, ужива имунитет од дана потврђивања до дана престанка мандата”.

Најпре, треба рећи да је Јовановић (који није изабран за нови сазив Скупштине) и даље де јуре посланик Народне скупштине, с обзиром да нови сазив још није конституисан. Зато, он и даље ужива имунитет.

“Ако се народни посланик позвао на имунитет, не може да буде притворен, нити против њега може да се води кривични или други поступак у коме се може изрећи казна затвора, без одобрења Народне скупштине”, пише у Пословнику.

Шта ако тужилаштво ипак жели да га притвори?

У том случају, захтев за одобрење одређивања притвора за народног посланика и захтев за одобрење покретања кривичног поступка или другог поступка у коме се може изрећи казна затвора,каже пословник, надлежни орган (тужилаштво) подноси председнику Народне скупштине, који га упућује Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

“Одбор је дужан да свој извештај, са предлогом одлуке, поднесе Народној скупштини”, наводи се у Пословнику. Није до краја јасно како би се овакав процес одржао у овом међувремену, док стари сазив Скупштине нема пуни легитимитет, а нови – не постоји.