Прочитај ми чланак

БЕЗАКОЊЕ У СРБИЈИ Вртоглави напредак судије и супруге Александра Мартиновића

0

Биљана Мартиновић Беговић, супруга фунционера Српске напредне странке (СНС) Александра Мартиновића, која је истовремено судија Апелационог суда у Новом Саду и врши дужност председнице Вишег суда у Сремској Митровица, у протеклих неколико године вртоглаво је пословно напредовала. Мартиновић Беговић, жена жустрог заговорника идеја и ставова режима, за разлику од бројних судија које су свој радни век провеле у истом суду, током каријере променила је неколико судова.

Последњи у низу напредак догодио се крајем прошле године, када је Народна скупштина Републике Србије изабрала Мартиновић Беговић за в. д. председника Вишег суда у Сремској Митровици.

И док поједине судије радни век, малтене, проведу у истом суду, Мартиновић Беговић у својој биографији има подужи списак.

Супруга гласноговорника владајуће странке, радни век започела је као судијски помоћник у Основном суду у Руми, где је потом обављала дужности општинског јавног правобраниоца у Јавном правобранилаштву општине Рума.

Након тога, односно од 2008. до 2009. године, Мартиновић Беговић обављала је послове стручног сарадника за имовинска стања грађана у Општинској управи у Руми.

Ипак, значајнији напредак у каријери остварује 2010. године, када је изабрана за судију Основног суда у Сремској Митровици, где је поступала у предметима у парничној и извршној материји.

Четири године касније бележи нова каријерна напредовања, па је тако 2014. одлуком Високог савета судства (ВСС) изабрана на сталну судијску функцију у Основном суду у Руми, док је од 2016. до 2017. обављала и послове заменика председника поменутог суда.

Мартиновић Беговић се ту није зауставила већ је јула 2018. године изабрана за судију Вишег суда у Сремској Митровици. Само годину дана касније, изабрана је за судију Апелационог суда у Новом Саду, где се и данас налази.

Ипак, упоредо за сталном функцијом у Апелационом суду, Мартиновић Беговић крајем прошле године изабрана је и за председницу Вишег суда у Сремској Митровици.

Реч је и супруги Александра Мартиновића, члана Главног одбора Српске напредне странке. Попут супруге, и Мартиновић иза себе има подужу биографију, члан је неколико одбора, али и професор на Правном факултету у Новом Саду.

На место професора посланици СНС

Ипак, функција која је дефинитивно обележила Мартиновићеву каријеру јесте обављање дужности предавача у Високој медицинској школи (ВМШ) у Ћуприји, када су у поменутој установи ангажовани функционери СНС, док су поједини професори добили отказе.

На листи наставника су били народни посланици Мартиновић, Владимир Орлић, Дарко Лакетић, али и многи други.

Након указивања на партијско запошљавање, инспекција Министарства просвете, науке и технолошког развоја спровела је надзор у школи од 4. јуна до 31. августа 2018. године, а како је БИРН писао, и утврдила да су уговори о ангажовању функционера СНС незаконити.