Прочитај ми чланак

Бесни рат између две струје СНС у Крушевцу: Све се закувало због једне жене

0

Међу крушевачким напредњацима последњих недеља дешава се прави мали "рат" и ерупција незадовољства кадровском политиком. Како сазнајемо, дугогодишњи чланови СНС нису задовољни што партија на високе позиције поставља млађу гарнитуру чланова коју предводи Невена Ђурић, чији је рад јавно хвалио и председник Србије Александар Вучић. Због овог сукоба, Братислав Гашић, министар полиције и политички најмоћнији напредњак у Крушевцу, морао је да донесе одлуку да предводи изборну листу СНС у овом граду и тако смири тензије како би напредњаци покушали да задрже власт.

Како за Нова.рс каже извор близак СНС у Крушевцу, трзавице међу напредњацима почеле још од избора Милоша Вучевића за председника странке.

„Братислав Гашић није био задовољан или боље рећи није био превише срећан због одлуке да на чело СНС дође Милош Вучевић. Он се није супротставио Вучићу, нити другим функционерима који су подржали Вучевића, али није благонаклоно гледао на тај избор. Гашић је представник старе гарде напредњака у Крушевцу, која такође није била на страни Вучевића. То је била шира димензија незадовољства у партији“, објашњава за Нова.рс извор близак СНС у Крушевцу.

Осим незадовољства због избора Вучевића, озбиљан јаз у односима крушевачких напредњака десио се и на релацији млађих и старијих кадрова. Повод је била Невена Ђурић, функционерка СНС.

„Велико незадовољство у партији било је због успона Невене Ђурић, младе и амбициозне функционерке из нашег града. Она је стигла до места народне посланице, потпредседнице странке, што су старији напредњаци у Крушевцу огорчено посматрали. По кулоарима се причало да је прескочила одређене кораке, да није заслужила пре неких људи да постане посланица и потпредседница. Ђурић је представница млађе гарде, која је ушла у сукоб са старијим напредњацима“, објашњава саговорник.

Извор близак СНС тврди да су први сукоби почели још пре две године, али да је ситуација кулминирала пре шест месеци. Тада је Братислав Гашић решио да „угаси пожар“ и буде носилац листе на локалним изборима у Крушевцу.

„Због тога су враћени стари кадрови на листу за локалне изборе, како би се смирило незадовољство“, закључује извор.

Иван Мандић, члан Председништва ССП из Крушевцу у разговору за Нова.рс потврђује да постоје проблеми међу крушевачким напредњацима.

„Млађи одборници су били незадовољни што их нема на листи, али објашњено им је да је опозиција јача ове године и да је потребно да старији буду на листи како би се борили против опозиције. Према нашим информацијама постоји озбиљна могућност да се победе напредњаци, због чега су и они мало у страху. Видите и сами да ће Гашић бити први на листи, он ће покушати да поврати то поверење које је пољуљано“, поручује Мандић.

И Нишу сукоби међу напредњацима, Сотировски предводи једну струју

И у Нишу траје рат међу напредњацима. То је био и један од разлога због чега нису расписани избори у овом граду на југу Србије.

Саговорник из овог града раније је рекао да дуго међу напредњацима тиња сукоб.

„СНС има историјски ниску подршку од 20 одсто, а СПС је на 10 одсто. Јасно вам је да то није довољно да се формира власт, па је одлучено да се сада не иде на изборе. Власт има идеју да формира групе грађана до избора, који би остварили одређену подршку, а онда подржали СНС. Тако би се решио проблем мање популарности напредњака. Недавно сте видели да је и близак сарадник доктора Милића прешао у СНС. Све се то ради да би поправила популарност напредњака“, објашњава извор.

Према информацијама, у СНС су разочарани градоначелницом Ниша Драганом Сотировском, премда и други кадрови нису превише популарни.