Прочитај ми чланак

Бериша: Уклањање споменика ОВПБМ наставак геноцидне политике Београда

0

Премијер Албаније Саљи Бериша рекао је да ће његова земља поново размотрити своје односе са Србијом, након уклањања споменика погинулим припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе и позвао Албанце на уједињење.

Уклањање споменика у Прешеву, у данашњем говору пред посланицима владајуће Демократске странке, Бериша је окарактерисао као показатељ „наставка грубе и геноцидне политике званичног Београда према Албанцима”, преноси Анадолија.

„Споменик албанским јунацима уклоњен је силом оружја. Прешевски Албанци животе су изгубили борећи се против Милошевићевог режима. Уједињене нације и бројне друге међународне организације раније су саопштиле да су прешевски Албанци међу најугроженијим грађанским групама у свету”, рекао је Бериша.

Догађаји у Прешеву, „показатељ су да је једини пут ка бољој будућности Албанаца, њихово уједињење”, рекао је Бериша.

„Албанци треба да се уједине где год били, то је најбољи пут за будућност”, додао је Бериша, осуђујући уклањање споменика.

Он је поновио да ће Влада Албаније поново размотрити своје односе са Србијом и додао да у том погледу даје гаранцију прешевским Албанцима.

Бериша је истакао да са великом пажњом прати дешавања у том подручју и додао да се Албанцима у Прешеву морају осигурати њихова грађанска права.

 

(Фонет)