Прочитај ми чланак

Бериша: Албанофобија тренд Београда

0

Албански премијер Саљи Бериша изјавио је да су изјаве Ивице Дачића о уклањању терористичког споменика ОВПМБ у Прешеву још један знак „бесперспективне албанофобије“.

Истичући да Србија није „банана република“ и да има законе који се морају поштовати, Дачић је указао да у Америци не постоје споменици Ал Каиди, нити у Шпанији или Британији споменици терористичким организацијама, а Бериша је оценио да су такве изјаве „доминантан тренд у Београду“.

Председник Владе Србије изјавио је пре два дана у Скопљу и да Албанци у Прешеву и Бујановцу имају иста права као и сви други грађани Србије и да уклањање споменика погинулим припадницима ОВК и ОВПБМ нема никакве везе са људским правима.

Како преноси албанска агенција АТА, Бериша је на Фејсбук страници написао да је изјава Дачића покушај да се оправда уклањање споменика у Прешеву.

Како је написао Бериша, борци ОВМПБ су „својим праведним ратом“ утицали на то да буде постигнут договор са Београдом уз међународно посредовање с циљем да се обезбеди више слободе и аутономије за Албанце у Прешевској долини и „убрзали окончање Милошевићевог режима“.

„Поредити их са терористима Ал Каиде је још један знак бесперспективне албанофобије, која је тренутно доминантан тренд у Београду“, написао је он.

Бериша је раније и само уклањање споменика ОВПБМ назвао „знаком албанофобије“.

 

(Танјуг)