Прочитај ми чланак

Београдски метро још не постоји, али постоји Весић и плате од 1.000 евра

0

Горан Весић није добро прошао када је реч о котирању на изборној листи СНС, али му се, по свему судећи, смеше неке нове функције и новац. Једна од функција која је у оптицају, кад је у питању Весић, је место првог човека Београдског метроа.

Градња метроа почела је на Макишу у новембру – прва станица је главно водоизвориште. Када ће Београђани после вишедеценијских планова добити Метро, то Бог свети зна, ипак, ово фантомско предузеће има нимало фантомске запослене, који веома реално и стварно зарађују.

Весићу приличи место првог човека Београдског метроа, то је позиција као поручена за фантомске послове и добру зараду.

Метроа још нема, али је број запослених у ЈКП „Београдски метро и воз“, само током 2019/2020. године увећан 325 одсто, док је просечна зарада увећана 60 одсто, показали су подаци из званичних завршних рачуна овог предузећа.

Јавно комунално предузеће „Београдски метро и воз“ је у 2019. години, на име зарада запосленима и накнада председнику и члану надзорног одбора исплатило укупно 43,82 милиона динара. То је „по глави“ 17 запослених и два члана надзорног одбора 192.188 динара бруто, односно 117.123 динара нето плате. Укупни расходи су били 70,3 милиона, што значи да на плате запослених одлази 62 одсто.

Само годину дана раније, исто предузеће је са свега четири запослена на име зарада и накнада за непуна три месеца постојања исплатило два милиона динара, односно 73.177 динара нето „по глави“.

Број запослених се за годину дана увећао са четири на 17, што је 325 одсто.

Просечна зарада исплаћена запосленима порасла је скромније – „свега“ 60 одсто, иако је реч о јавном предузећу, која су током протеклих година била на удару фискалне консолидације и великих мера штедње.

„Београдски метро и воз“ је 2019. године, према званичним подацима доступним у Регистру финансијских извештаја АПР, пословао са – добитком од чак 23,68 милиона динара. Годину пре, од 12. октобра до 31. децембра 2018. године, уписао је губитак од 109.000 динара.

Пословни приходи овог јавног предузећа у 2018. години су за непуна три месеца пословања били 3,21 милион динара, а годину касније су порасли на чак – 97,76 милиона динара, колико је, према званичним завршним рачунима, забележено током 12 месеци 2019.

Подсетимо, 21. јула 2020. представници градске управе, јавно-комуналног предузећа „Београдски метро“ и француске компаније „Ежис“ потписали су Уговор о изради пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа у Београду.