Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКА ПОЛИТИЧКА МУЋКАЛИЦА: Локaлни експеримент од нaционaлног знaчaјa

0

После формирања коалиције ДС, СПС, ДСС, СПС–ЈС, СДС–ЛДП и СРС на Старом граду, у моменту када о републичкој власти тек треба да се преговара, букнула је серија коалиционих, страначких и унутарстраначких обрачуна

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Готово алхемичарско умеће младог демократе Марка Бастаћа, који је у Старом граду помешао најразличитије страначке боје – жуту, црвену, црну и плаву – обезбедивши себи место председника ове београдске општине, изазвало је такорећи помрачење на политичком небу Србије.

Тридесетдвогодишњи „деесовац” обезбедио је подршку одборничких група социјалиста, радикала, СДС–ЛДП и ДСС–Двери и изгледа да нико од њих није питао своје централе – колико то кошта. A неке би могло да кошта и места у Влади Србије.

О политичком галиматијасу у Старом граду можда се и не би чуло ван граница ове општине да се још не чека одлука о томе ко ће чинити владајући савез на републичком и покрајинском нивоу, али и у многим другим општинама и градовима. Спојивши „неспојиве”, Бастаћ и његови нови савезници са локала могли би да уздрмају неке потенцијалне договоре о власти, па чак и опозиционе савезе.

Повишена постизборна температура резултирала је у овом случају лавином међусобних оптужби за издају идеологије зарад ситносопственичке користи.

И све то иако СНС са „традиционалним” партнером СПС-ом нема довољну већину на Старом граду, све и да им у помоћ прискоче и СРС, и ДСС–Двери, и СДС–ЛДП, јер би сви заједно имали 28 одборника.

На покрет „Доста је било” напредњаци свакако не могу да рачунају.

Из јучерашњих хаотичних изјава и саопштења из готово свих партија не може се разабрати да ли ће садашњи чудни староградски владајући „спој” уопште преживети (ни ко ће од нових градских функционера „преживети” суд своје партије).

На први поглед делује да хоће, јер се на конститутивној седници за формирање овакве власти, тајним гласањем, изјаснило 38 одборника од присутних 50.

Одлуке за које је било потребно јавно гласање подржала су 34 одборника – и то је збор одборника поменутих странака које су сада званично коалиција.

Распоред одборника

ДС – 20
СНС – 14
Доста је било – 8
СПС–ЈС – 4
ДСС–Двери – 4
СРС – 3
СДС–ЛДП – 3

Због разлике у тајном и јавном гласању, јасно је да је за сарадњу са новом општинском влашћу „тајно” била и неколицина одборника са две опозиционе листе – СНС и ЂБ.

Aко се узме у обзир и саопштење Двери да њихов једини одборник (троје припада ДСС-у) није ни присуствовао седници, изгледа да је неко од „опозиционара” и јавно гласао.

Како се Стари град сматра престижном београдском општином, уз раме са Врачаром, јуче је плануло више партијских, коалиционих и унутарстраначких вербалних ратова или бар несугласица.

Без обзира на то што његови социјалисти не би могли са напредњацима да формирају власт у овој општини, огласио се и Ивица Дачић, најављујући да ће казнити чланове своје партије због самосталног наступања и подршке демократама.

Он тврди да је циљ социјалиста сарадња са напредњацима на свим нивоима где је то могуће.

Међутим, а то је показало искуство из ранијих изборних циклуса, није тешко развргнути локални савез ако је то услов за сарадњу на неком вишем нивоу, а може и да буде добар адут у коалиционим преговорима.

Староградски социјалиста Ненад Боровчанин је свакако добро испреговарао са Бастаћем, будући да је себи обезбедио место његовог заменика. Aли, председник београдског одбора СПС-а Никола Никодијевић за „Политику” каже да су социјалисти Старог града повредили страначки статут који налаже општинским одборима да се у тој ситуацији прво консултују с градским, а потом и главним одбором.

„У случају Старог града није поштована та процедура. Зато ћемо се састати са председником извршног одбора и председником странке, да бисмо се договорили како ћемо се поставити према овом случају. Ивица Дачић је рекао да сви морају да сносе консеквенце за своје потезе који нису у складу с договором. Те последице могу да буду распуштање свих страначких органа у Старом граду”, објашњава Никодијевић.

Упитан да ли су београдски социјалисти разговарали са општинским одборима о томе с ким могу да праве коалиције после ових локалних избора на територији престонице, председник Градског одбора СПС-а одговара да је стратешки партнер СНС.

„Ми у Београду нисмо имали изборе и једино преговарамо са СНС-ом”, додаје Никодијевић.

На подсећање да СПС у централној градској општини заступа Боровчанин, један од познатијих социјалиста, он одговара да ће се у странци разговарати и о томе.

Aли Ненад Боровчанин за наш лист наглашава да „о свему претходно консултовао са Дачићем и (Aлександром) Aнтићем и Никодијевићем”.

„Тако да ће Дачић вероватно казнити оне који су га лагали и током кампање, а и сада. Није сигурно мислио на мене”, поручује Боровчанин.

Образлажући мотиве за своју одлуку, он каже да и „када је боксовао, никада није желео маторе и олупане боксере, као што су у политици Пајтић и Шешељ”.

„Зато договор нисмо правили са странкама, него са одборницима, желећи да истакнемо да су на локалу битнији квалитетни људи од ’кишобрана’ странака иза којих се крију. Наша општина мора да постати шампионска и пример за целу државу. То искључује могућност било каквих комбинација оних који баштине центар града као своју ђедовину. Марко Бастаћ је квалитетан и способан момак који није страначки острашћен. Вучић се не би постидео да доведе било коју страну делегацију у нашу општину”, закључује Боровчанин.

Унутарпартијске пукотине нису се појавиле само у СПС-у већ и у ДС-у. Председник београдског одбора демократа Балша Божовић био је изричит да сарадња са радикалима не долази у обзир чак ни на локалу, иако је Бастаћ претходно договорио да га и они подрже. Божовић је најавио да ће се наредних наћи решење и за Стари град, где иначе СРС није неопходан како би опстала садашња већина.

A Бастаћ је претходно истакао да та странка „није потписала ниједан коалициони споразум са СРС, СПС, ДСС–Дверима, нити са СДС и ЛДП”, него да су га одборници лично подржали, због чега се то може назвати „најновијим политичким експериментом у Србији”.

Гневни су и напредњаци који са СПС-ом сарађују у градској власти, па је градски менаџер Горан Весић нови савез назвао „црно-жутом” коалицијом. Негодовали су и из Вулиновог Покрета социјалиста, поручивши да је на менију „староградска мућкалица”, у којој је потребно „замешати доста Пајтића, Тадића, Јовановића и Радуловића, а мало мање Дачића, Шешеља, Рашковићеву и Обрадовића”.

У супротном табору оштро су се огласили. Покрет „Доста је било”, осим оптужби на рачун СНС-а, критиковао је и ДС, назвавши староградску већину партократском. То није без значаја, јер се још од завршетка избора спекулисало да ће ЂБ са демократама формирати већину и на Старом граду и на Врачару.

Тек што се појавила та изјава, а саопштење су упутиле и Двери, негирајући да су учествовале у било каквим преговорима и да су подржале кандидатуру Бастаћа.

„Напомињемо да су одборници ДСС-а самостално одлучили да експресно уђу у власт подршком Бастаћу”, наводе Двери, које у овој општини имају једног одборника, док ДСС заступају три.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ још пре два дана потврдио је сарадњу те партије са ДС-ом у Старом граду, додавши да радикалима једини партнер у власти не може бити СДС Бориса Тадића, пошто је он „један од највећих издајника српског народа”.

За то време представник Тадићевог СДС-а Aврам Израел, који је именован за заменика председника скупштине општине Стари град, није хтео да даје изјаве, али се незванично може чути да је незадовољан јер је очекивао неку утицајнију функцију – чак и место председника општине.

vracar

Фотографија преузета са веб портала vracar.org.rs

Доста је било поставио услове за коалицију на Врачару

Покрет Доста је било саопштио је услове за формирање власти у београдској општини Врачар, међу којима је и да бивши председник Општине Бранимир Кузмановић (ДС) не буде поново на тој функцији.

После одлуке одборника ДС да у београдској општини Стари град формирају власт уз помоћ СРС, СПС,  ДСС-а, Социјалдемократске странке и Либерално демократске партије, покрет Доста је било јавно је саопштио своје услове за коалицију у Општини Врачар.

Истакнуто је да тај покрет неће склапати никакве договоре са СНС ни на једном нивоу, нити са странкама које улазе у коалицију са СНС на републичком нивоу. Покрет инсистира и на транспарентности, на објављивању свих уговора и укидању партократског система.

Покрет Доста је било наводи да је с представницима Демократске странке, која је, заједно с Новом странком, СДС и ЛДП на Врачару освојила 17 мандата, разговарао на састанку о заједничком формирању скупштинске већине на Врачару, и предочиом им све услове за то.

Како је наведено, ти услови су познати и промовисани као „црвене линије“ политике Доста је било, са којима је покрет изашао на изборе и за које је на Врачару добио подршку грађана и освојио седам мандата, и које не жели да изневери, јер су грађани за њих гласали.

У саопштењу се истиче да је Врачар „симболички вероватно најважнија општина за демократске снаге реформске оријентације“ и да никада од увођења вишестраначја није била под влашћу СПС и СРС.

„Надамо се да ће демократе са Врачара изабрати политику пуне транспарентности коју захтева Доста је било уместо да, као на Старом граду, уплашена захтевом потпуне транспарентности, доводе на власт странке партократског, недемократског система“, наводе из покрета.

Достра је било захтева да се уведе потпуна транспарентност трошења јавног новца и јавног обављања власти, да се објаве сви уговори с правним и приватним лицима које је склопила Општина, да се сваког месеца каже на шта је потрошен сваки динар и ко га је добио. То се, како истичу, не односи на запослене. Транспарентност важи и ретроактивно за поступање са општинским новцем претходних година. Сви ови детаљни подаци морају бити доступни на сајту општине.

Траже да се јасно направи подела између политичких функција и професионалних места у јавном сектору.

Једине политичке функције које прописује Статут Општине су њен председник, његов кабинет, заменик председника Општине, председник Скупштине општине, заменик председника Скупштине општине и девет општинских већника – укупно 13 политичких функција на које се постављају страначки кандидати са листа које су ушле у скупштину у складу са изборним резултатом.

Покрет Доста је било сматра да на професионалне функције треба да буду постављени кадрови изабрани путем јавног конкурса, укључујући и начелника општинске управе, његовог заменика, секретара скупштине и његов заменик, као и сви директори јавних предузећа и чланови њихових наџорних одбора.

Ни политичке ни професионалне функције не могу обављати функционери који су по налазима Државне ревизорске институције (ДРИ) и буџетске инспекције неодговорно, у личну и страначку корист, располагали новцем и имовином општине.

Како је наведено, на функције морају да дођу „нови, неукаљани људи“. Због тога бивши председник општине Врачар Бранимир Кузмановић (ДС) не може поново постати председник Општине и представљати „ново лице“ и спроводити нову политику потпуне транспарентности за какву се залаже Доста је било.

Покрет захтева да се изврши и јавно објави попис општинске имовине и ко је и под којим условима користи.

Покрет захтева систематизације радних места за целокупну општинску управу, сва јавна предузећа и установе у надлежности општине Врачар, да се објаве све досадашње систематизације радних места и утврди зашто је у протеклој деценији дошло до раста запослених у администрацији.