Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Висока изреалска делегација заинтересована за Косово и Метохију

0
ФОТО: srbija.gov.rs

ФОТО: srbija.gov.rs

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић разговарао је са делегацијом Министарства спољних послова Израела.

На челу те делегације био заменик генералног директора и директор Дирекције за Евро-Aзију и Балкан Цви Равнером о КиМ, а разговарали су о билатералнм односима Србије и Израела.

Ђурић је захвалио на принципијелној подршци коју Израел пружа Србији по питању поштовања њеног територијалног интегритета и суверенитета, и непризнавању једнострано проглашене независности Косова, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ упознао је представнике израелског Министарства спољних послова и са током процеса дијалога Београда и Приштине, политичком и безбедносном ситуацијом у покрајини, као значајем одблокирања процеса успостављања Заједнице српских општина за опстанак и просперитет српске заједнице на Косову и Метохији.

Ђурић је истакао да да су Израел и Србија повезани нераскидивим пријатељским везама, заједничким страдањем, заједничком прошлошћу, али и обостраном желом да две државе и два народа буду повезани и заједничком будућношћу.

Састанку је присуствовао и амбасадор Израела у Београду Јосеф Леви.

Ђурић је разговарао и са амбасадором Aустрије у Београду Јоханесом Aјгнером, те је оценио да је та земља један од кључних партнера Србије по питању европске перспективе Београда и стварања трајне регионалне стабилности.

Како је саопштила Канцеларија, Ђурић је током разговора са амбасадором о дијалогу Београда и Приштине, актуелној политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и процесу евроинтеграција Србије, оценио да је српска заједница у Aустрији један од најзначајнијих мостова између две земље.

Он је упознао Aјгнера са положајем српског народа на Косову и Метохији, додавши да забрињавају учестали напади на Србе, њихову имовину а од недавно, и на трговинску сарадњу Београда и Приштине.

„Приштина би ускоро морала да одблокира процес формирања ЗСО, најважнијег сегмента бриселског споразума. И поред све чешћег настојања Приштине да питања од кључног интереса за српски народ у покрајини решава иницијативама ван бриселских договора, Београд ће настојати да даље афирмише дијалог о свим питањима од заједничког интереса“, додао је Ђурић.

Извор: Бета