Прочитај ми чланак

Бастаћ упао на „Весићево“ градилиште: Радници у групама без заштите, а машине…

0

Марко Бастаћ, председник градског Одбора Странке слободе и правде у Београду, и председник градске општине Стари град у ФБ ливе, који је снимљен у четвртак 09.04., обратио се из дворишта Општине Стари град:

“На Старом граду смо први почели са дезинфекцијом улаза у зградама, а наш контакт центар је први понудио помоћ лицима која не смеју да напуштају своје домове. И поред умора на крају дана када сумирамо утиске и подвучемо црту, осећамо се задовољно јер знамо да је неком коме је веома тешко, захваљујући нашем раду, мало лакше. Знам, дакле, да је неки пензионер који живи сам попричао са неким од наших волонтера, и да му је лакше. Знам и да је некој мајци лакше да изведе своје дете на улицу јер је улаз дезинфикован. Ништа од тога не би успели да урадимо да није било волонтера и зато поред захвалности лекарима и свима који раде да Србија настави да функционисе. Али највећу захвалност дугујемо волонтерима. То што они раде није њихов посао, они се за то нису школовали – то је доказ човечности. Све су нас учили да треба да помогнемо човеку који је у невољи. Неки су ту лекцију савладали боље од других. Хвала им. И зато желим сваком човеку који је помогао неком на Старом граду, у Београду и Србији да кажем једно велико хвала. Сваком ко је радећи заражен шаљем подршку и молим га да се бори за себе онако како се борио за друге, како се борио за све нас.”

Милан Церовац, шеф свих волонтера Општине Стари град каже да су сваког дана на терену:

“Наших 80 волонтера обишло је више од 2000 корисника, и сваки дан радимо. Апелујем и да се волонтери јаве како би заменили оне који су већ дуго на терену, и преморени су.

Бастаћ се осврнуо и на игнорисање Општине Стари од стране градских челника:

“Градски функционери ће у асфалт гледати због онога што раде Старограђанима. Обратили смо се градским челницима да доставе 300 пакета за пензионере чија су примања испод 30.000 динара. Ништа нису одговорили. То ми даје за право сумњам да деле грађане – првог и другог реда. Општину су смишљено заобишли”.

Бастаћ је подсетио да градилишта широм Београда раде:

“Радници на градилиштима раде у великим групама, машине нису дезинфиковане, па питам Весић Горана зашто ризикује здравље људи. Да ли је могуће да ризикујеш здравље људи само да би се хвалио са бројем отворених градилишта. Зашто Весићу не донесеш одлуку да отписујеш кирију закупцима локала који не раде. Зашто на тај начин не омогућиш људима да сачувају своје послове. Ти Весићу ником ништа не плаћаш. Већ си одузео општинама 20 одсто буџета, а грађани се управо обраћају општинама а не теби и твојим секретарицама које се манекенишу у службеним возилима. Грађани са Раковице су звали Весну коју сте преместили у сред ванредног стања на друго радно место. И у овим условима бавите се тим. Ви шиканирате они који нису СНС, премештате их на нижа радна места усред ванредног стања. То је болесно”.

Коментаришући одлуку о продужењу полицијског сата на читав викенд Бастаћ је нагласио.

“Затварање Србије за викенд није одлука лекара, већ политичара. Они нису способни да организују функционисање и диструбуцију основних животних намирница. И то не значи да је неко крив. То не значи да се ја залажем за 24 цасовно затварање – то је једноставно истина. За викенд посветите се својим породицама а пре тога помозите неком од комшија, тиме ћете смањити притисак на волонтере и осећаћете се добро. За викенд вероватно ништа неће радити,а ми ћемо видети на који начин можемо да помогнемомо онима који су сами и беспомоћни”.

Бастаћ се осврнуо и на изјаву Тање Фајон да се нада да нико неће злоупотребљавати ванредно стање у политичке сврхе:

“Нажалост госпођо Фајон у Србији власт итекако злоупотребљава ванредно стање за споствену политичку промоцију, и подизање рејтинга”.