Прочитај ми чланак

„Баста је био вођа батинаша на промоцији књиге Горана Весића“

0

„Све је спорно са овом тачком дневног реда око смене министра привреде Радета Басте. Спорно је то што је човејк без квалификацја добио могућност да буде министар привреде. Спорно је и образложење за његову смену „, рекао је Зоран Лутовац, шеф посланичке групе Демократске странке.

Он је навео да је главна квалификација министра Басте била та што је био вођа батинаша на промоцији књиге Горана Весића.

“ Био је вођа батинаша на промоцији књиге Горана Весића испред галерије Прогрес. Тада су физички насрнули на људе који су протестовали. Он нема никакве квалификације за министарско место, што важи и за остатак Владе, нарочито за премијерку Брнабић. Басту не смењујете због његовог рада, већ његових изјава“, рекао је лидер ДС.

Упитао је и зашто премијерка Ана Брнабић, која је и предложила Бастину смену није у скупштинској сали.

„Уместо ње дошао је минисар без портфеља. То је непоштовање грађана и Народне скупштине..Премијерка је требало да објасни по чему је министар Баста заслужио да буде министар привреде ,али и због чега га сада смењује“, рекао је Лутовац.

Ни посланици Народне странке, како се чуло током расправе, неће гласати ни за, ни против смене министра Басте.

„Нас ово питање чини равнодушним. Ваша је ствар шта се дешава у вашој коалициј, ви се спорите и делите. Мислим да је цео случај Баста попримио чудан ток. Вучич је изговорио да док Ана Брнабић хоће да трпи Басту, нек га трпи. Он је то изговорио 4. априла, а Брнабић је реаговала 22. јуна. Поставља се питање шта се десило између 4. априла и 22. јууна када се доноси одлука да за Басту нема места у Влади“, рекао је Бора Новаковић , посланик Народне странке.

Он се осврнуо и на Закон о планирању и изградњи које је минстарство привреде предложило, па повукло.

“ У руци држим допис који је Раде Баста упутио Ани Брнабић, који је датирао на 11. мај, а који је писарници заведен 17. маја и у ком као министар привреде изражава негодовање спрам могућности да се донесу измене и допуне Закона о планирању и изградњи. Тог, 17.маја Брнабић добија допис министра привреде где он нескривено каже да се он не слаже. Такве измене отварају могућнистуи епохалне корупције“, рекао је Новаковић.

Дејан Шулкић, посланик Новог ДСС, рекао је да министар који је тихо изабран сада се бурно разрешава. Изразио је очекивање да због тог разрешења неће бити последица по Србију.

„Смена министра Басте је значајнија је , чини се, од његовог избора, због позива да е уведу санкције Русији . Али сами сте се бирали, сами се разрешавајте. Решење је у изборима ,ли ми се чини да , као што део опозиције није за изборе , чини ми се да ни ви нисте за изборе. Али власт не сме да се чува на силу“, навео је Шулкић.

Реплицирао је Драган Марковић Палма и навео да управо Шулкићева странка није поштовала закон, да они критикују смену Басте,а сами су пустили толико Албанаца, завијајући народ у црно .

“ Ми вам поклањамо Басту, па га урамите, ставите на зид, чувајте, или радите са њим шта хоћете“, поручио је Палма.