Прочитај ми чланак

Бајден проширио санкције за политичаре Западног Балкана

0

Амерички председник Џозеф Бајден издао је саопштење у коме се наводи да је проширена листа особа којима је забрањен улазак у Сједињене Државе и блокирана имовина због утицаја на детабилизацију на Западном Балкану. Како Бајден није навео имена, почела је лицитација о којим лицима се тачно ради.

Како је објавила Бела кућа, у саопштењу се наводи да су у питању лица која прете стабилизационим процесима на Западном Балкану, а по новим правилима њима се одузима сва имовима на територији Сједињених Држава и забрањује улазак на територију.

© AP Photo

Ситуација на територији бивше Југославије током протекле две деценије је сложена и укључује подривање послератних сукоба, као и широко распрострањену корупцију у многим институцијама на овом подручју. Овакав поредак представља претњу националној безбедности и спољној политици региона, оценио је Бајден.

Нове мере Сједињених Држава обухватају све особе које су одговорне или биле саучесник у угрођавању мира, безбедности, стабилности и територијалног интегритета било које државе или подручја на Западном Балкану. Ипак, одговорнима се сматрају и они који су кршили споразуме о регионалној безбедности и миру, што укључује Преспански споразум, Охридски оквирни споразум, Резолуцију 1244 и Дејтонски споразум.

Бајден је поручио да подручје Западног Балкана мора поштовати закључке Виског представника и Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

У тексту Извршне наредбе наводи се да било какав облик корупције није дозвољен, самим тим они који користи државничке функције и моћ, али и лично богатство, како би осигурали бољи положај или оштетили матичну државу на било који начин подлежу новим санкцијама.

Ова наредба је први пут донесена 26. јуна 2001. године,а рок за обнову био је 26. јун ове године. Бајден је рокове испоштовао, али је још увек непознато о којим тачно лицима се ради.

Под санкцијама се већ налазе бивши председник Албаније Сали Бериша, Милорад Додик, Радован Караџић, Војислав Шешељ.