Прочитај ми чланак

Аустрија повећава број окупационих војника на Космету

0

kfor

Аустријска влада ће на следећој седници у уторак продужити мандат својим војницима у међународним мисијама, а контингент окупационих снага на Космету у склопу Кфора биће повећан.

Како је најавило Министарство одбране, број војника при Кфору биће повећан са 450 на 600 војника.

Разлог за повећање, како преноси АПА, је да аустријска војска може деловати флексибилно приликом, на пример, ротација.

Повлачење за Голанске висоравни нема директно никакве везе са повећањем броја војника за мисију Кфор, али се тиме добио већи потенцијал.

Тренутно Аустрија при Кфору има 379 војника, а уз то може појачати своје присуство са 230 војника Оперативних резервних снага (ОРФ батаљон).

У следећих годину дана влада ће продужити учешће у мисији Еуфор-Алтхеа у Босни и Херцеговини, где учествује до 400 војника.

Како за Косово, тако је и у Босни идуће године могуће краткорочно повећање са до 250 војника, у случају потребе.

Влада ће донети одлуку и да продужи учешће у мисији УН у Либану (УНИФИЛ), као и у Демократској републици Конго, Авганистану, Грузији и Кипру.

Укупно се тренутно налази 788 аустријских војника у међународним мисијама у иностранству.

file-bg-470

 

Штефан Филе затражио да се Aлбаниjи додели статус кандидата

Eвропски комесар за проширење Штефан филе затражио jе од земаља чланица Eвропске униjе да Aлбаниjи доделе статус кандидата, саопштило jе данас министарство за европске интеграциjе у Tирани.

филе jе у писму коjе jе упутио на адресе свих 28 земаља чланица констатовао да jе Aлбаниjа испунила све услове да постане кандидат за придруживање EУ, наводи се у саопштењу министарства.

Kомесар указуjе да су реформе у Aлбаниjи добиле нови замах откад jе премиjер Eди Рама преузео власт у септембру, и да влада води проактивну политику и у реформи полициjе и правосудног система.

Oдлуку о статусу кандидата за Aлбаниjу шефови држава и влада земаља чланица EУ донеће на самиту у Бриселу 19. и 20. децембра.

(Блиц, Танјуг)