Прочитај ми чланак

АРЧЕ НАРОДНЕ ПАРЕ Напредњаци за изборе 2020. потрошили више од 6 милиона евра!

0

Српска напредна странка потрошила је у току прошлогодишње изборне кампање нешто више од шест милиона евра на оглашавање, билборде, плакате, летке и брошуре. То је износ који је званично приказан у финансијском извештају СНС за 2020. годину, а према мишљењу саговорника портала Нова.рс то сасвим сигурно нису сви трошкови.

Да је СНС странка која највише новца зарађује (од чланова и донатора), али и добија из републичког буџета, заправо и није нека тајна. Велики део тог новца и оног који добијају на име донација, како показује финансијски извештај за прошлу годину отишао је на рекламу и оглашавање путем медија током прошлогодишње изборне кампање. За те намене странка је, бар према ономе што је званично приказано у извештају, у 2020. години издвојила више од 700 милиона динара, односно око 6,1 милион евра.

Од тога је за трошкове рекламног материјала и публикација, што подразумева летке, билборде, брошуре и плакате потрошено близу 140 милиона динара.

Интересантно је да је највећи број општина у Србији у летке, плакате и изборе трошио неколико десетина, највише пар стотина хиљада, а милионски износи намењени су за Крушевац, Ниш, Нови Сад, Пожаревац, Панчево…

За трошкове јавних догађаја СНС је током предизборне кампање потрошила 215.525 динара, док је за оглашавање у медијима отишло чак 577.298.828 динара. Бар према ономе што је званично приказано.

Кад је реч о оглашавању највише је, логично, отишло телевизијама и то тачно 480.447.021 динара, затим иде штампа са 45.680.607 динара, за оглашавање на интернету дато је 49.156.334, док је радио станицама допало 496.169 динара. За остале трошкове оглашавања напредњаци су прошле године дали 1.518.695 динара.

Кад су медији у питању за рекламу је СНС највише платила телевизији Пинк и то 186.245. 045 динара, дупло више него РТС са 85.995.892 динара. Милионске износе СНС је за рекламу дао и режимским таблоидима Блицу, Куриру, Ало-у, Информеру…

Ненадић: То није све…

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да постоји сумња и у бројке које су објављене у финансијском извештају за прошлу годину.

„То сасвим сигурно нису сви трошкови. Колики је обим непријављених трошкова ми не знамо, јер контрола није свеобухватна. Сигурно је да се пријављује већина оних трошкова који су видљиви. Рецимо већина тих трошкова на највећим ТВ станицама приказана је и у финансијским извештајима. Постоји дилема, рецимо, да ли су неке врсте трошкова дозвољене. Било је раније неких закупљених термина који премашују оно што је дозвољено, а 2016. и 2017. године смо имали ситуацију да је СНС имала на ТВ Хепи нешто што није било приказано у финансијском извештају, па је на крају испало да је то телевизија Хепи емитовала на своју руку, без знања СНС“, каже Ненадић за Нова.рс.

Шта је са функционерском кампањом?

Говорећи о трошковима који извесно остају сакривени, Ненадић каже:

„Ту пре свега мислим на ангажовање људи из јавних предузећа, локалних управа да раде нешто за странку, а не оно за шта су плаћени. Под сумњом су остали и трошкови телекомуникација, јер су током изборне кампање многи грађани добијали позиве из СНС, а то у финансијском извештају није приказано. Као ни друштвене мреже, а не треба заборавити да је Твитер својевремено угасио неколико хиљада налога који су доведени у везу са СНС. Тај случај никада није истражен. На крају крајева у финансијским извештајима се не виде ни државни функционери који су наводно вршили функцију, а заправо су били у кампањи. То далеко више вреди него било који плаћени оглас“, закључује Ненадић.

Седимо нас двоје и буде ту неки трећи човек…

Према финансијском извештају за 2020. годину, више од 1.000 људи је уплатило донацију тој странци. У највећем броју случајева реч је о износима од 40.000 динара.

То је сада постало већ правило, као и чињеница да се случај сумње у прање новца током финансирања кампање СНС 2014. очито држи у фиоци. Агенција за спречавање корупције је поднела 2017. пријаву против напредњака због сумње у прање новца током кампање али се тим поводом до данас није ништа догодило.

Бирн је открио да су се међу донаторима СНС нашли и социјални случајеви, а лидер напредњака и председник Србије Александар Вучић је то у емисији Инсајдер, објаснио овако:

„Сад ћу да вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: А ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку“, објаснио је у емисији Инсајдер Александар Вучић.