Прочитај ми чланак

АНТИРЕЖИМСКИ ПРОТЕСТИ вечерас одржани у Крушевцу и Ваљеву

0

Организатори протеста "Један од пет милиона" на окупљању у Крушевцу су на врата филијале Националне службе за запошљавање окачили стари раднички мантил на који су закачили натписе са именима, како су навели, пропалих крушевачких предузећа и бројем запослених које су те фирме некада запошљавале. Протест је 14. пут одржан и у Ваљеву.

„Нећемо одустати од борбе за слободу, демократију и за нормалну, уређену европску државу. Немојте имати никакву дилему, у томе ћемо успети“, поручила је народна посланица Маја Виденовић у Ваљеву.

Она је истакла да се негде протести мењају и постају „Слободне зоне“.

На врата филијале НСЗ у Крушевцу мантил је закачила једна од организаторки протеста Марија Илић Пауновић која је рекла да тај мантил са именима „предузећа која су будзашто продата новим тајкунима“ треба да подсети градске оце „шта раде са привредом Крушевца“. Она је позвала све раднике који су остали без посла и плата као и све незадовоље грађане да се придруже протестима.

Овом перформансу претходио је Слободан дневник на Тргу глумаца, у оквиру кога су се организатори осврнули на локална дешавања.

Организатори протеста су окупљенима поделили Дипломе са слоганом „Да не буде лажних ДИПЛОМА буди један од пет милиона“.

Милица Михајловић је прочитала информацију о укидању филолошког одељења у крушевачкој Гимназији наводећи да одговорност за то што је прошле године у то одељење уписан мањи број дјака лежи на власти у чијим рукама је популациона политика, на власти која деградира образовање кроз лажне дипломе и докторате, која не пружа могућност за запослење младих, констатујући и да су масовни одласци читавих породица из Крушевца узели данак који сада треба да плаћају они који су остали.

Сара Поповић је навела да је сваки трећи радно способни Крушевљанин без посла, да је плата већине за око пет хиљада испод просека републике те да је многи не примају на време. Навела је и да две хиљаде некадашњих радника „14. октобра“, конфекције „Звезда“, „Савременог дома“, „Жупе“ и других предузећа није успело да наплати своја потраживања јер су били у трећем исплатном реду.

Небојша Цветановић је подсетио да се у Србији из године у годину у различитом обиму дешавају поплаве упитавши надлежне зашто не донесу одговарајућа документа и акционе планове који би спречили да се то понавља.

Цветановић је упитао и колико су Крушевљани сигурни, подсетивши на прошлонедељно „рањавање контроверзног крушевачког бизнисмена“ као и на то да су током протекле четири године убијена седморица припадника крушевачког подземља те да се убиства и рањавања дешавају усред дана на јавним местима.