Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАРИ СЕ БОЈЕ ДА КАЖУ ОВО: Вучића подржава мање од 10 посто Србије

0
ФОТО: Принтскрин Јутјуб

ФОТО: Принтскрин Јутјуб

Премијер Србије Александар Вучић ужива подршку непуних 10 посто грађана Србије иако већина аналитичара тврди да ће он наставити да влада и након парламентарних избора 24. априла.

Ако занемаримо плаћена истражива која коалицији СНС дају подршку преко 50 посто грађана, реална истраживања предвиђају да та листа може добити око 35 посто гласова. На парламентарним изборима 2014. године гласало је око 53 посто грађана.

Уколико би излазност сада била слична и када би се узели у обзир и они који неће изаћи на изборе, за коалицију СНС ће гласати само 18,5 свих уписаних бирача.

Међутим, ни то све нису Вучићеви гласови. Не заборавимо да се на поменутој листи налази још шест партија и то: Социјалдемократска партија Србије, ПУПС, Нова Србија, Покрет социјалиста, Српски покрет обнове, Српска народна партија, Покрет снага Србије и Самостални ДСС.

Партије попут Љајићеве СДП, Нове Србије Веље Илића или ПУПС-а имају своја гласачка тела од по 2-3 посто, док су остали на 1 посто. Када се и то одузме од збира оних који ће гласати за коалицију добије се резултат мањи од 10 посто оних који подржавају СНС.

Другим речима, Вучић није успео да обмане народ и сакрије своја недела, он само користи лоше изборне законе и математику што му омогућава да влада иако има подршку мању од 10 посто.

Захваљујући поткупљивању малих партија којима као плен дели јавна предузећа, новац и функције, захваљујући изборном закону по коме се гласови листа које не пређу цензус преливају на партије које су прешле цензус, Александар Вучић успева да влада Србијом.

Извор: Ослобођење