Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАР ИЗ ВАШИНГТОНА: Има шансе да Доналд Трамп дође у Србију!

0

Обрад Кесић, аналитичар из Вашингтона, за “Новости”, о очекивањима од сусрета председника Америке и Русије. Србија би могла да постане мост између две велике силе.

Нa првом сусрету лидера двеју суперсила, шефова Беле куће Доналда Трампа и Кремља Владимира Путина, тешко да ће бити простора и времена за било какву озбиљну дискусију везану за Балкан, али политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, износећи ово мишљење, уједно истиче да свако побољшање односа и спуштање тензи, између Вашингтона и Москве отвара политички и геостратешки простор и за Србију и за њене интересе:

– И симболичан успех сусрета може добро да послужи Србији, чак и РС, посебно имајући у виду новонастале тензије у односима Америке са ЕУ и НАТО, где свака перцепција да се Трамп договара са Путином може да створи велики притисак на европске земље да редефинишу своје позиције око кључних питања. А посебно око оних где су, ради солидарности и потребе да се покаже јединство, следили много агресивније ставове Америке, укључујући и неке око Балкана. Србија би могла, ако јасно дефинише државне интересе, да искористи овај моменат у међународним односима да ојача сопствену позицију око многих важних питања.

* Да ли ће Трамп ускоро да посети Србију?

– Верујем да постоји шанса за то, али потребан је велики труд, а и средства, да би се то постигло. Србија треба да искористи одличне односе са Москвом како би играла конкретну улогу по интересе америчке администрације везане за побољшање односа са Москвом. Србија би то најлакше остварила када би постала геополитички значајна, као могући мост између две велике силе.

* Очекујете ли да би Трампова администрација могла активније да се укључи у решавање отворених питања на Балкану, посебно око КиМ?

– Нема таквих индиција. Ова администрација нема фокус на Европу, осим у контексту конфронтације око питања трговине, тарифа и имиграције. И у Европи, као и у администрацији САД, не постоји поверење у историјско савезништво. Стога не верујем да је могуће да ова администрација уђе дубље у решавање проблема на периферији Европе.

* Каква су очекивања у САД од самита Трампа и Путина?

– Републиканци и демократе у САД који припадају естаблишменту надају се да неће доћи до било каквог озбиљног помака. У администрацији, како се може чути у ходницима институција, постоји нада да ће ово бити скроман, али значајан корак према нормализацији односа са Русијом.

* Шта ће бити доминантне теме током сусрета?

– Мислим да ће доминирати питање Блиског истока, односно Сирије и утицај Ирана, Северне Кореје и преговори који се воде, а за чији успех је потребна и руска подршка, као и дискусија о новонасталом трговинском рату између Америке, Кине и Европе. С руске стране, сигурно ће председник Путин да покрене питање америчких санкција против Русије.

ХАЈКА НЕЋЕ ИМАТИ РЕЗУЛТАТА

* Какве би последице сусрет с Путином могао имати по Трампа, имајући у виду истрагу у САД о руском мешању у председничке изборе?

– Не верујем да ту могу да буду озбиљне последице. Прича о претњама од Русије није наишла на велику подршку америчких гласача, посебно оних који су гласали за Трампа. Истрага и цела хајка која се води против Русије преко медија и политичког естаблишмента није показала било какав озбиљан резултат, нити да је важан фактор на америчком политичком простору. Уверен сам да је Трамп изабрао повољан моменат да би направио први значајан корак према нормализацији односа са Русијом. Имајући у виду да су сада његови противници највише ангажовани око питања илегалних имиграната и новонастале ситуације око Трамповог именовања члана Врховног суда, сама прича око Русије је истиснута и стављена по страни.