Прочитај ми чланак

Ана Брнабић одбила нове чланове Савета јер критикују власт

0

Премијерка Ана Брнабић одбила је предлог Савета за борбу против корупције да се за нове чланове именују професори Огњен Радоњић, Милован Протић и Владимир Обрадовић. Како показује документ до којег је дошла Нова.рс, кабинет премијерке отворено као разлог одбијања наводи то што ти професори критикују власт и баве се "политичким активностима кроз своје јавне наступе". Све ово је наведено у образложењу иако професори нису чланови ниједне странке, нити је кабинет премијерке тај који може да прихвати или одбије. О томе се мора гласати на седници Владе Србије.

Савет за борбу против корупције је18. јануара 2021. упутило кабинету премијерке Ане Брнабић Одлуку о именовању пет нових чланова Савета. На том списку били су професори Љубодраг Савић, Вук Радовић, Огњен Радоњић, Милован Протић и Владимир Обрадовић.

Foto: Printscreen/Tv Pink

На допис Савета, у име премијерке, одговорио је њен шеф кабинета Милош Поповић и то готово три недеље касније, тачније 4. фебруара.

Попвић тако обавештава Савет за борбу против корупције да са “великим задовољством” прихватају предлоге за именовање професора Љубодрага Савића и Вука Радовића.

То задовољство је међутим изостало у случају осталих имена.

Наиме, кабинет премијерке Србије Аане Брнабић је “љубазно” замолио Савет за борбу против корупције да уместо предложених професора Огњена Радоњића, Милована Протића и Владимира Обрадовића, предложе друга “персонална решења”.

ФОТО: Приватна архива

У наставку је даље уследило и невероватно образложење.

“…имајући у виду да су наведени кандидати поред потпуно отвореног бављења политичким активностима кроз своје јавне наступе, исто тако и својим субјективним , неоснованим и неутемељеним критикама на рачун Владе Републике Србије показали да не могу бити објективни и непристрасни чланови тако важног тела и механизма као што је Савет за борбу против корупцијеВладе Републике Србије”, наводи се у одговору кабинета премијерке Ане Брнабић.

Даље се наводи и да “политичка припадност никада не може и никада неће бити ограничавајућа, али ни опредељујући фактор за избор чланова Савета”.

“Политичка острашћеност која утиче на на могућност објективног и професионалног поступања у раду Савета, представља суштинску баријеру за само поступање Савета, које исто тако мора бити објективно , професионално и у складу са разлозима његовог постојања”, стоји у одговору.

Све то је наведено иако ниједан од одбијених професора није члан ниједне политичке странке. Реч је о угледним професорима Београдског универзитета који су износили својне критичко мишљење на различите друштвене теме, укључујући и политику актуелне власти.

Ово антикорупционо тело Владе Србије није се жалило на одлуку кабинета премијерке.

Влада избор нових чланова блокира од 2013.

Савет за борбу против корупције ради већ годинама у назад у “крњем саставу”. И даље ради са седам чланова иако је законом предвиђено да има 13.

Чланове иначе бира Влада Србије на предлог Савета за борбу против корупције.

О њима се Влада изјашњава на седници, што значи да о томе не може да одлучује кабинет премијерке.

Занимљиво је да је Влада Србије 2017. године, именовала два нова члана без консултације са члановима Савета који су за то сазнали када је одлука објављена у Службеном гласнику.

Реч је о Владану Јонцићу, пензионисаном професору Правног факултета у Београду и Едварду Јерини, пензионисаном апелационом јавном тужиоцу.

Иначе, савет за борбу против корупције основан је Одлуком Владе Републике Србија 11. октобра 2001. године. Реч је о стручно, саветодавном телу Владе Србије основано са задатком да сагледа активности у борби против корупције.