Прочитај ми чланак

АМЕРИКА И НЕМАЧКА секу косовски чвор?

0

Могуће увођење нових "играча" у дијалогу Београда и Приштине ради убрзања договора. Немац би оперативно водио разговоре, Вашингтон би послао "посматрача"

У ДИЈАЛОГ Београда и Приштине до краја године могли би да се укључе нови „играчи“ – из Немачке и Америке, уколико би се са тиме сагласиле обе стране. Како се спекулише, разговоре са српским и албанским тимом убудуће би у име Европске уније оперативно могао да води један веома искусан немачки политичар, док би Вашингтон послао „посматрача“ овог процеса.

Висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Могерини остала би главни медијатор дијалога.

Овакав сценарио наводно је припремљен да би се преговори убрзали јер од 2015. године није било конкретних помака ни за бриселским столом у примени постигнутих договора.

Да ће се Америка „директно укључити“ у дијалог, прексиноћ је изјавио Хашим Тачи, председник привремених институција у Приштини, после разговора са председником Александром Вучићем.

На питање „Новости“ постоје ли планови да се САД у наставку дијалога укључи у тај процес, из америчке амбасаде у Београду јуче су одговорили:

– САД у потпуности подржавају процес дијалога под вођством ЕУ за нормализацију односа између Косова и Србије и ценимо континуирано руковођење по овом питању високе представнице Могерини. Све стране морају да унапреде дијалог и да спроведу споразуме. Поштујемо вођство ЕУ у дијалогу.

Политички аналитичар Душан Јањић каже за наш лист да Америка помно посматра дијалог све време, а да сада у међународним круговима фигурира предлог да се видљивије „активира“ јер је процес очито запео.

– Вашингтон би вероватно послао специјалног изасланика за дијалог или за цео Западни Балкан који би давао сугестије, али не би био равноправан са представником ЕУ, који ће највероватније бити из Немачке и који ће да усмерава разговоре – каже Јањић.

САД „ГОСТ“ ОД ПОЧЕТКА ПРВОЈ техничкој рунди разговора представника Београда и Приштине, у марту 2011. године у Бриселу, осим представника Европске уније Роберта Купера, присуствовала је трочлана делегација Вашингтона. Њу је предводио Томас Кантримен, помоћник заменика државног секретара за Европу и Евроазију. Како је Кантримен тада објаснио, ЕУ је позвала Владу САД да као гост присуствује дијалогу

Он додаје да се разговара и о томе да Београд и Приштина именују по једног политичког преговарача, јер ће нова фаза дијалога можда захтевати и по два, три месеца интензивног рада, па због својих обавеза председници, као главни преговарачи, не би могли да буду стално присутни. Ако дође до договора, онда би у Брисел дошли Вучић и Тачи да га потврде пред Могеринијевом.

Говорећи о дијалогу, председник Вучић јуче је рекао да је Београд у стању да уради све што је договорено, док је о намерама Приштине да испуне споразуме изразио сумњу:

– Све и да хоће, а нисам сигуран у то, мислим да нису у стању.

Одговарајући кога ће Срби на КиМ да подрже при формирању власти у Приштини, Вучић је навео да је то тешко питање јер се све албанске политичке странке на КиМ залажу за једнострано проглашену независност, а после и за одлучивање о уједињењу са Албанијом.