Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ОТКРИО НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ: Караџић хтео да се преда још 1996.

0

Вођа босанских Срба и осуђени ратни злочинац Радован Караџић замало се предао још 1996, пише хрватски портал Индеx.хр.

Тај, до сада непознат податак, изнео је амерички дипломата Вилијам Стојбнер, који је послат у БиХ када је 1992. избио рат, као представник међународне заједнице у покушају мирног разрешења нагорег сукоба на европском тлу од краја Другог светског рата.

Он је великом чланку за “Лима Чарли њуз”, амерички портал који воде војни ветерани и обавештајни и спољополитички стручњаци, открио до сада непознату причу о предаји Караџића.

Караџић је, као и други ратни злочинци које је упознао, комплексна личност, написао је Стојбнер, наводећи да се с њим уживо срео и разговарао више пута, а задњи у мају 1996. Тада је, тврди тај бивши амерички дипломата који је радио при ОЕБС-у у БиХ, америчка администрација на челу с тадашњим председником Билом Клинтоном извршила изборну превару у БиХ.

Та правара се догодила, тврди Стојбнер, на основу инсистирања Вашингтона да се избори у БиХ одрже прерано, до септембра 1996. Мотив је био да Клинтон испуни обећање америчким гласачима да ће вратити кући 20.000 америчких војника који су у БиХ послати као осигурање за имплементацију Дејтонског споразума.
Бошњаци су се тада шалили да је ОСЦЕ у суштини значило „Организација за осигурање Клинтонових избора“ јер су амерички председнички избори такође били те године, тврди даље Стојбнер.

Према његовим речима, он је након оставке отишао на Пале, тадашњу престоницу Републике Српске где се срео с Караџићем, кога описује као веома срдачног, сваког пута када су се срели.

“Требало се подсећати размера зла у које је ратни председник Републике Српске био интимно умешан како ти се не би свидео”, пише Стојбнер и додаје да је био потпуна супротност Милошевићу, који је био “патолошки лажљивац и лажњак”, и Туђману, који је био “свађалачки настројен и неотесан”.

Међутим, тог дана био је другачији, наводи амерички дипломата. Био је,како пише, видно нервозан, ходао је по канцеларији док је говорио, а сваки пут кад би НАТО хеликоптер надлетао Пале, погледао би кроз прозор. „Ако НАТО дође по мене, пашће крв!“ узвикнуо је, према речима Стојбнера Караџић.

Баш током тог сусрета, схватио је да је Караџић озбиљно заинтересован да се преда НАТО-у који би га изручио у Хаг, где би пред судом одбранио себе и свој народ. На тај би начин, био је уверен Караџић, надмашио и Милошевића у пантеону српских јунака и заузео место у историји, уз чувеног кнеза Лазара који је погинуо у битци на Косову пољу против турских освајача.

Међутим, постојала је једна велика препрека таквом исходу. Караџић је знао превише о умешаности Милошевићевог режима и заповедништва Југославенске народне армије у ратне злочине у БиХ. Стога не би било невероватно да га, пре него што се успе предати, један од његових телохранитеља, ког је потајно поставио Милошевић, убије и припише убиство НАТО-у, наводи Стојбнер.

Караџић и Стојбнер тог дана су, како се наводи, договорили оквирни план. Караџић је требало од тада да има најмање телохранитеља, како би семанила шанс ада мешу њима буде инфилтриран тајни агент, а када би се састали, Караџића би обезбеђивали највероватније британски специјалци САС, док би сам Стојбнер носио пиштољ, ако се ис ам буде морао бранити од Караџићевих.

План је био следећи: НАТО приведе Караџића, затим га отпремен хеликоптером на амерички носач авиона на Јадранском мору, одакле би он преко радија објавио босанским Србима да се добровољно предао и да је на путу за Хашки суд, где ће бранити свету част српског народа.

Стојбнер је такође рекао Караџићу и да му не може ништа обећати, ка ои да је питање хоће ли се после тога срести јер је Стојбнер одлазио на нови положај – Хашки трибунал.

Иако јемислио да ће Клинтонова администрација бити сређна што ће моћи да ухвати тако крупну рибу попут Караџића, то се није догодило јер се у све уплела политика, тврди Стојбнер. Клинтон је наводно био љут што је поднео оставку у ОЕБС-у, а и САД су се бојале да не избију нереди који би бацилли сенку на “брилијантно постигнуће амеичке спољне политике – Дејтонски споразум”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!