Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР КИРБИ штити српског премијера Вучића

0
Фото: Бошко Карановић

Фото: Бошко Карановић

Пошто је, не баш очекивано успешно, Вашингтон посетио премијер Александар Вучић, где су са њим поразговарала два мало утицајна сенатора и неколико заменика руководиоца Стејт департмента САД, у причу је ушао и Мајкл Кирби – главни амерички дипломата у Београду.

Државни ТВ канал Србије, РТС, је у ударном термину приказао интервју са господином Кирбијем. Јасно је да је искусни и утицајни државник говорио о „важној и историјској посети преко океана, која ће изузетно брзо донети „резултате који ће се осетити“.

Већ 11. јуна ће представници „Џенерал електрика“ (компаније, која је преко наруџбина у тесној вези са Пентагоном) допутовати у Београд ради преговора о кооперацији.

Наравно да су Американци врло заинтересовани за српски бакар! И зато је господин Кирби наговестио да је фирма “Friport” у „посао са бакром“ већ уложила 19 милиона долара. Данас је, после нафте, бакар најпрофитабилније природно богатство. Зато и треба „предузећа куповати унапред“, она, која ће у перспективи да доносе иметак. То је тако амерички!

„Шаргарепа је опрана“ и сада је остало само да се што чешће показује „избезумљеној публици“. Господин Кирби није заборавио да помене ни Русију, према којој већина становништва Србије исказује очигледне симпатије: „Вашингтон не захтева да Београд прекине везе са Москвом“ – подвукао је. А затим додао: „Подржаваћемо Србију уколико она обави свој „домаћи задатак“ – реши „сложена питања са Косовом“.

Истина, која – дипломата није прецизирао.

Јасно је да ће, уколико се Београд за почетак одрекне „имовинских претензија према Приштини, пре свега према комбинату Трепча“, Александар Вучић од Американаца добити нова „позитивна бројања“. Најважније је да се учини први корак, а за њим је „вечита америчка клопка“ већ ту.

Стручњаци ЦИА су их одавно поређали по Балкану. И то – за много политичара.

Извор: fsksrb.ru – Борис Степанов