Прочитај ми чланак

Амбасадор Палестине: Сељење амбасаде Србије супротно резолуцији УН

0

Уколико се догоди да Србија премести своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, биће то у супротности са међународном правом и штетиће традиционално пријатељским односима Србије и Палестине, изјавио је амбасадор Палестине у Београду, Мохамед Набхан. На вест о измештању амбасаде огласио се и генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Саеб Ерекат који је оценио да је Палестина "жртва предизборних амбиција" америчког председника Доналда Трампа.

Амбасадор Палестине у Београду Мохамед Набхан навео је да би то било у супротности са резолуцијама УН које се односе на палестинско питање и “на Јерусалим као окупиран град” и да то угрожава права палестинског народа да остварује своју државу на свим територијама које је Израел окупирао 1967. године, укључујући Јерусалим.

Foto: Printscreen/YouTube/ RTV Novi Pazar

Нема сумње, нагласио је амбасадор, да би то штетило традиционалном пријатељству измеђуу Палестине и Србије и не би служило његовом развијању.

Амбасадор Набхан, који важи за пријатеља Србије и српског народа, се нада да ће пријатељска Србија се оградити од тих изјава, истиче се у саопштењу амбасаде Палестине.

Ерекат: Палестина жртва Трампових предизборних амбиција

Генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Саеб Ерекат оценио је да је Палестина “жртва предизборних амбиција” америчког председника Доналда Трампа.

Ерекат је то рекао одмах пошто је саопштено да ће амбасада Србије бити пребачена из Тел Авива у Јерусалим.

Трампов тим ће учинити све како би он био поново изабран за председника САД, без обзира да ли ће то уништити мир, навео је Ерекат на Твитеру.

Србија и Косово потписали су данас у Белој кући у присуству председника Трампа споразум о нормализацији економских веза; као гест према Израелу Србија је најавила да ће пребацити своју амбасаду у Јерусалим, а Приштина да ће признати Израел.

Већи део међународне заједнице не признаје званично Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења деценијског сукоба са Палестинцима по моделу две државе у којем ће источни Јерусалим бити главни град будуће палестинске државе.