Прочитај ми чланак

Алексић: Примена договора о изборима да почне најкасније у септембру

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би најкасније до краја септембра требало да почне примена договореног у дијалогу о изборним условима уз посредовање ЕУ, како би остало шест до девет месеци за „бар минимално фер изборну кампању“.

„Ако се то не догоди до краја септембра, онда избори морају да буду одложени. До краја септембра би требало да имамо договорене ствари које су опипљиве и могу се применити. Зато би преговори требало да почну у јуну“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је истакао да је услов свих услова слобода медија и благовремено и истинито информисање грађана, и да се изборни процес мора унапредити и спречити притисак на бираче.

Алексић је навео да су представници Европског парламента јуче рекли да је документ везан за преговоре, који су им представили Народна странка и њени партнери из Удружене опозиције Србије, доста озбиљан и да се у великој мери може применити.

„Верујем да би то могла да буде полазна основа за преговоре“, рекао је Алексић.

„Власт мора да поштује закон како би били одржани фер избори, а не да нама чини уступке, или ће бити нови бојкот, вероватно уз протесте и немире незадовољних људи, јер је данас у Србији много више оних који не подржавају режим од оних који га подржавају“, додао је Алексић.

Алексић је, упитан о предизборима у опозицији на којима би био одређен кандидат опозиције за градоначелника Београда, рекао да се Народна странка томе противи, јер би СНС могао да пошаље своје људе да гласају, па да „као најбољи кандидат буде изабран рецимо Миша Вацић“.

„Сада нам гори кућа и група превараната управља Србијом и зато не можемо да се играмо, него морамо да се боримо против њих. Александар Вучић, Ана Брнабић, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Горан Весић – њима више приличи да снимају српску варијанту серије ’Мућке’ него да управљају Србијом“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је се у Будимпешти, где су у опозицији спроведени предизбори, градоначелник бира непосредно, док се у Београду гласа за листу одборника градског парламента која бира градоначелника, а носилац свих листа у Србији је председник СНС-а Александар Вучић.

Потпредседник Народне странке је, поводом одлагања припремног рочишта у предмету „Јовањица 2“, оценио да ће се „то догађати све више“, јер би тај предмет требало да доведе до оптужнице „Јовањица 3“ која би обухватила налогодавце из врха власти.

„Њихов циљ је да се то одлаже што дуже, јер немају одговор, чак размишљају и о легализацији канабиса у медицинске сврхе. ’Јовањица’ је Ахилова пета режима и кад-тад ће се сазнати пуна истина“, закључио је Алексић.