Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДРА ЈЕРКОВ: Нека Шешељ прво мени разбије нос

0

Београд -- Посланица ДС Александра Јерков питала је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће Војиславу Шешељу, осуђеном "ратном злочинцу", бити одузет мандат.

Она је питала Гојковићеву и шта ће урадити да заштити посланике којима лидер СРС прети, док је посланик на листи СНС Маријан Ристичевић позвао министарство правде да Јерков објасни разлику између осуђеног и осуђиваног.

У дану за постављање питања извршној власти у парламенту, Јерков је рекла да се у члану 88 Закона о избору народних посланика наводи да посланику престаје мандат уколико је осуђен на казну затвора у трајању од најмање шест месеци.

„Не пише уколико је пред домаћим судом осуђен. Ратни злочинац Војислав Шешељ је прошле среде осуђен на казну затвору у трајању од 10 година, том човеку по закону није место у скупштини. Срамота је да осуђени ратни злочинац представља грађане Србије“, рекла је она.

Како је рекла, поштовање закона не може се сводити на то да ли се неком нешто свиђа или не.

„Шта ће Народна скупштина урадити да заштити нашу двојицу колега од срамних напада Шешеља од претњи да ће поновити ратне злочине, а да ће почети од нашег колеге Томислава Жигманова и Ненада Чанка или Народна скупштина нема ама баш никакву намеру да учини нешто“, упитала је Јерков.

Наводећи да је Шешељ рекао да ће „разбити нос“ сваком ко га назове „ратним злочинцем“, Јерков је казала да га ДС тако зове и позвала га, ако крене да разбија носеве, почне од ње.

„Ево може од мене прве да крене“, поручила је Јерков.

Председавајући Дјорђе Милићевић (СПС) је позвао Александру Јерков да поштује достојанство свих народних посланика и поручио јој да она није та која одлучује ко ће седети у Народној скупштини и ко ће бити посланик.

„Не одлучујујете Ви, већ грађани на изборима, а правно тумачење ћете добити у року који је дефинисан пословником“, рекао је Милићевић.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић тражио је списак убијених Хрвата 1991. године како то тврди посланик ДС Жигманов.

„Ми смо озбиљна држава. Желим да ми се тај списак достави јер ја тврдим да се то у Србији није десило. Тражим да министарства правде да Јерков објасни која је разлика између осуђеног и осуђиваног с озбиром да је поставила питање у вези са нашим колегом који је осуђиван, дакле издржао је казну“, рекао је Ристичевић.