Прочитај ми чланак

Александар Папић – Црно бели свет: Од навијача до сарадника

0

Колико се Александар Папић осећа сигурним и заштићеним, ма шта да ради, види се из примера куће коју је подигао у близини Сопота, на свега пола сата вожње од Београда, у атару села Неменикуће, на ободу Космаја. Тамо је Папић саградио кућу за одмор са пространим тремом и тереном за баскет који има тартан као подлогу. Када су новинари БИРН-а фотографисали објекат у скупоценом "ренџ роверу", појавио се Миленко Папић, отац Александра Папића који је новинарима рекао да је дуго радио у Русији да би по повратку изградио кућу.

Први Папићев комшија је његов партнер у мутним хотелијерским пословима у Врњачкој Бањи – Дарко Ђуровић, братанац Дмитра Ђуровића, бившег директора „Коридора“, који никако не може да објасни порекло свог богатства које је настало у периоду када је био на челу овог јавног предузећа.

Осим опседнутости некретнинама, Папић се бавио и угоститељством. Узимао је у закуп велики број ресторана, али ни ту није био нарочито успешан. Своју неспособност Папић је компензовао претњама и уценама. Познат је његов сукоб са власником простора у коме се налази ресторан „Пиетро дел Оро“ на Врачару, који је завршио на суду због неизмирених обавеза.

Ипак, чини се да је све ово био параван за Папићев прави посао, а то је заштита криминалног клана Веље Невоље који је осумњичен да је убијао, шверцовао дрогу и рекетирао. Папић је човек који годинама важи за моћника и некога ко је практично из сенке помагао Беливуку, редовно су се консултовали у заједничким прљавим пословима! Они су, како сазнајемо из обавештајних кругова, били у редовној комуникацији.

Папић је преко Скаја комуницирао с Беливуком и током његовог боравка у Црној Гори код Радоја Звицера, наводног вође кавачког клана, који је у режимским медијима означен као организатор атентата на председника Србије Александра Вучића. О томе да је Папић штитио Вељка Беливука сведоче и бројни снимци сигурносних камера са стадиона ФК Партизан у Хумској, на којима је забележено како Папић улази у Беливукове просторије, такозвани бункер.

Такође, Папић је, како се сумња, Беливуковом клану наводно помагао у рекетирању инвеститора и власника компанија, а више пута је ургирао и да се Беливукови људи, који су хапшени у полицијским акцијама, пусте на слободу.

Међу људима које су рекетирали је и власник компаније, која се бави организовањем клађења и игара на срећу.

– Тај човек је посведочио да је прво добио позив од Александра Папића, који му се представио као човек из полиције и кум тадашњег министра полиције. Он је тражио од жртве да се састане с њим и Вељком Беливуком како би се договорили о износу рекета и преузимању обезбеђења над коцкарницом. Ипак, састанак је померен после промене у руководству полиције и одласка Папићевих људи, а све након пријаве овог привредника. Месецима су стизале претње, али је хапшењем Беливука на све стављена тачка – пише портал 24 седам.

Још један доказ о повезаности Папића и Вељка Беливука је случај из децембра месеца 2020. године када је Интервентна јединица зауставила колону Беливукових жестоких момака, а код њих је том приликом нађено аутоматско оружје. Криминалци су ухапшени, али је Папић преко својих веза ургирао да се они експресно пусте из притвора – наводи портал 24 седам, позивајући се на изворе из безбедносних структура.

Ово је развојни пут навијача Александра Папића који је за кратко време прешао од јужне трибине до сарадника криминалних лудака који су своје жртве млели. За сада од свега тога Папић има само надимак Аца Скај Папић јер је са својим партнерима комуницирао преко апликације SKY.