Прочитај ми чланак

Марковић: Албанци немају споменике културе на Косову, ни чесму нису подигли

0

predrag markovic

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС), историчар Предраг Марковић, оценио је да Албаници на Косову и Метохији немају споменике културе, наводећи да су тамошње историјске споменике подигли или Србија или Турска, као и да немају капацитете да заштите српску баштину.

– Албанци, заправо, на Косову и Метохији нису подигли чесму. Оно што су споменици исламске културе подигли су турски великодостојници. Неки од њих су можда били Албанци, али заправо Турска је подигла оно што није српска држава – рекао је Марковић.

Учествујући у емисији јагодинске телевизије „Палма плус“, Марковић је подсетио да су „Србија и обе Југославије пуно улагале на Косову, и све лепе зграде у Приштини је подигла Србија или Југославија, а да Албанци нису ниједну лепу зграду подигли за ових 15 година“.

Подигли су споменик Скендербег, који је по мало био и Србин, то је иронија, додао је Марковић.

– Тако да на Косову не постоји ништа од историјских и споменика културе што није подигла српска држава и Турска – рекао је Марковић.

Он је истакао да Српска православна црква „има капацитет да одржи наше манастире на Косову“ и напоменуо да је „Дечанско братство једно од најјачих у свету“.

– Ти људи, отац Сава, владика Теодосије су чудесни људи и треба им помоћи. То су образовани млади људи који су ту на бранику вере и отаџбине. Они треба да буду узор свима, они нашу баштину не бране пушком већ молитвом, учењем, то су веома учени људи – рекао је Марковић.

Он сматра да држава и црква треба да се саберу и да се припреме за борбу на поене.

– Није то такнуто макнуто, губили смо Косово једном, па смо га повратили. Фактичко стање је ствар која се мења и ми морамо бити спремни, не да ратујемо пушком, већ економски, дипломатски, да докажемо да само ми можемо да чувамо ту баштину – рекао је Марковић.

Он је поновио да Косово нема никакав капацитет да заштити српску баштину, „немају кустосе, немају рестаураторе“.

Говорећи о мигрантима, Марковић је оценио да је глоблизација показала људима Африке да има и бољег живота.

– Сада је то Сирија, а шта када се покрене црна Африка, ко зна како ће то бити, ови људи нису ни шеици ни терористи, они су људи који су голи и боси, са децом у рукама, табанима крче пут, они ће променити слику света – рекао је Марковић.

Он је рекао да не верује да су они завереници неке Исламске државе, јер ко би са дететом у рукама газио хладну реку. Према мишљењу Марковића, они су из невоље кренули на тај пут.

– Ми можемо бити поносни, као ретко када, што смо се понели људски, и држава и народ. Ваљда патимо нашу муку, избегличку – рекао је Марковић.

Извор: Танјуг