Прочитај ми чланак

Адолф Бербок: Без међусобног признања Србије и Косова – нема чланства у ЕУ

0

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок истакла је да је став немачке владе да је неопходно међусобно признање Србије и Косова и да без тога нема чланства у ЕУ, те апеловала на Србе на Косову да пререгиструју своја возила на косовске регистарске таблице.

Бербок је, на заједничкој конференцији за штампу са министарком спољних послова привремених власти у Приштини Доником Гервала-Шварц, истакла да је циљ Немачке да Западни Балкан стави у фокус ЕУ.

С тим у вези је истакла је да је битно да се „Косово и све њене суседне државе развијају у миру и на европски начин“.

„Напредак у дијалогу о нормализацији односа је кључан, јер решавају практична питања која имају утицај на живот грађана, а то је потребно на путу ка ЕУ“, нагласила је Бербок.

„Има пуно тога што ми можемо подржати у том процесу. Једно конкретно питање су регистарске таблице. Лако је рећи споља нађите решење за то питање. Јасно је да 9.000 српских регистарских таблица још на Косову, што минира суверенитет Косова“, оценила је она.

Бербок је казала да је важно што су приштинске власти поручиле свима који таблице још нису променили да је то могуће учинити без додатних трошкова.

Истовремено је апеловала на све Србе на Косову да промене таблице, истичући да Немачка подржава тај процес.

Пренела је да је Србији речено да се то практично питање за грађане мора решити и имплементирати оно што је договорено, јер то доприноси поверењу.

Такође је додала и да је неопходно решити и питање у вези струје на северу Косова, те је додала да је Берлин дао налог изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку да се посвети том питању у овом периоду енергетске кризе.

Бербок је истакла да на крају процеса нормализације односа мора бити међусобно признање Србије и Косова, јер је то предуслов за чланство у ЕУ.

„Две чланице ЕУ које се међусобно не признају је незамисливо“, поручила је она додајући да је питање таблица повезано са процесом интеграције.

Рекла је да ће идуће недеље у Берлину бити одржана конференција министара спољних послова о Западном Балкану, додајући да је Немачкој важан Берлински процес и да је изасланику немачке владе Мануелу Сарацину дато у налог да ради на компромису како би конференција помогла успостављању заједничког тржишта на Западном Балкану.

Бербок је казала и да Немачка подржава чланство Косова у Савету Европе, као и да је време да се примени визна либерализација са Косовом.

Гервала-Шварц изјавила је да је мир на Балкану крхк и да је потребно веће присуство ЕУ, Немачке и НАТО и захвалила се САД што су, како је рекла, услишиле захтев Приштине и послале додатних 3.000 својих војника на Косово, те је изразила наду да ће то учинити Немачка и друге земље.

„То је важно јер је моја земља изложена претњама ратом“, тврди она.

Гервала-Шварц указала је на односе Русије и Србије и изнела тврдње да је недавно у Њујорку потписан споразум који се тиче, усаглашавања спољне политике две земље, што представља опасност за потенцијални рат.