Прочитај ми чланак

1 ОД 5 МИЛИОНА: Блокираћемо Ректорат ако не затражи од Брнабић разрешење Малог

0

Удружење "1 од 5 милиона" је саопштило да блокирати Ректорат уколико не испуни њихов захтев да од председнице Владе Ане Брнабић затражи разрешење дужности министра финансија Синише Малог.

На конференцији за новинаре обратила се студенткиња Валентина Рековић која је најпре подсетила да је на недавно објављеној Шангајској листи дошло до наглог пада Универзитета у Београду за око 100 места чему је допринео одлазак младих научника из земље.

Фото: wikimedia.org – Влада Републике Србије

 

„На ту ситуацију директно утиче одлазак младих научника који перспективу свог знања не виде у овој земљи“, истакла је Рековић.

Она је додала да је, како сматрају, одлив младих научника последица и афера лажних диплома наших министара и државних функционера.

„Докторска дисертација Синише Малог која је очигледни плагијат није још увек оспорена, а да је плагијат потврдиле су све жалбе које су пристигле Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду. Са ректорком смо се на састанку током блокаде упозорења сложили да се не зна да ли је већа штета прогласити ову дисертацију плагијатом или плагијат оставити на Универзитету“, рекла је Рековић.

Рековић је испричала да се само поставља питања одговорности надлежних органа. „Да ли ће Комисија ФОН-а или Одбор Универзитета имати храброст да преузме одговорност на себе и закључи већ закључено и доказано да је докторат Синише Малог плагијат“, упитала је она.

Подсећамо да је блокада упозорења Ректората одржана 19. јула у трајању од два сата, када су студенти разговарали са ректорком и изнели своје захтеве да Ректорат као институција од интегритета затражи од председнице владе Ане Брнабић да разреши министарске дужности Синишу Малог како би надлежни органи радили без притксака власти за које знамо да постоје, и решили питање спорне дисертације, али и заштитили нарушен интегритет Универзитета, наводи се у саопштењу.

„У опису историјата Универзитета у Београду стоји да не након закона 1905. године који је зајемчио аутономију Универзитета стоји да је он центар отпора тоталитаризму, сматрамо да ту функцију треба да обавља и у 2019. години“, додала је.

Уколико до испуњења захтева не дође до септембра, наступиће блокада Ректората, казали су из тог удружења.

„Уколико до испуњења захтева не дође, а подсећамо да се ректорка на истом састанку сложила да рок испуњења захтева буде септембар, позваћемо све професоре, асистенте, сараднике у настави и студенте на блокаду Ректората и одбрану аутономије и интегритета Универзитета у Београду као кровне организације високог образовања у Србији“, најавила је Рековић.