Прочитај ми чланак

Шиптари спремају две опције за север Косова

0

Идеја је да се Србима не северу Косова, који одбијају да се интегришу у косовски систем, понуди локална самоуправа, а да за безбедност буду задужени Еулекс и Кфор, стоји у једном од два плана међународне заједнице за север Косова, пише „Коха диторе“. То укључује и вредан економски пакет за житеље севера, наводи лист.

 Међународна заједница припрема две опције плана за север Косова, а идеја је да се већинским Србима, који одбијају да се интегришу у косовски систем, понуди локална самоуправа, док би о безбедности бринули припадници Еулекса и Кфора, преноси приштински лист Коха диторе позивајући се на дипломате у Приштини.

 „Протекторат у коме би Кфор и Еулекс имали проширене надлежности по питању безбедности и владавине закона, проширена локална самоуправа и вртоглава економска понуда, према дипломатским изворима омогућиће привремено решење за север. Влада Косова прихвата додатно ангажовање Кфора и Еулекса на северу Косова“, преноси лист.

 Како наводи лист, такво решење би било вишегодишње, а житељима севера био би понуђен и вредан економски пакет како би се после привремене фазе интегрисали у институционални живот Косова, без одрицања њихових права на локалну самоуправу гарантовану Ахтисаријевим планом, чије се име у плану неће помињати.

 Дипломатски извори блиски тиму који се бави припремама за преговоре између Приштине и Београда, објаснили су да је допунска улога Кфора и Еулекса на северу незаобилазна због недостатка владавине закона у дугом временском периоду, и одбојног става грађана према косовским институцијама.

 Лист истиче да у дипломатским круговима круже два плана. Један који је припремила Канцеларија високе представнице ЕУ Кетрин Ештон који дефинише преговоре, начин на који ће бити регулисано питање севера и подршка ондашњим Србима у косовским институцијама.

 Други план се састоји од седам тачака који је немачка дипломатија представила као услове Србији уколико жели да добије датум за преговоре о учлањењу у ЕУ а који се односе на укидање институција локалне самоуправе на северу Косова и потписивање споразума са косовским властима које неће представљати признавање, већ ће гарантовати да Србија више неће ометати Косово у постизању међународног легитимитета, додаје лист.

 

(РТС)