Прочитај ми чланак

УН: Тачи долази као “гост“

0

Председавајући Генералном скупштином УН Вук Јеремић изјавио је да косовски премијер Хашим Тачи може да присуствује расправи у том телу само као гост неке од држава чланица ГС УН.

Јеремић је за Б92 рекао да у расправи у ГС УН могу да учествују само државе чланице, а да седници могу присуствовати и представници невладиних организација и ентитета које не представљају државе.

„Косово је један од њих. Расправи присуствују само државе чланице које могу да позову неког госта, новинара, уметника, некога отуженог за ратне злочине. Државе чланице имају право да позивају своје госте”, навео је Јеремић.

Он је на питање да ли то значи да нема промене става ГС УН о Косову, Јеремић је одговорио: „Зар мислите да би смо дозволили да за време председавања Србије дође до било какве промене у негативном правцу по нашу земљу”.

Јеремић је навео и да је ово први пут да на пленуму ГС представници држава и влада света говоре о владавини права и владавини међународног права.

„Отворили смо седницу нашим погледом на основне тачке међународног права, на неопходност поштовања истих правила за све, суверенитета и територијалне целовитости држава чланица. Били смо у стању да поведемо ту дискусију и да она крене у оном правцу који треба да буде користан за Србију”, навео је Јеремић.

Према његовим речима, постоји велики број, првенствено мањих држава, којима је међународно право од пресудног значаја, којима је то животно питање и којима су границе и опстанак практично угрожени, ако нема придржавања међународног права.

 

(Танјуг)