Прочитај ми чланак

Угљанин на рапорту код Вучића због Аћиф-ефендије

0

Потпредседник владе Александар Вучић иницираће сутра на седници владе разговор о присуству министра Угљанина постављању спомен плоче Аћиф-ефендији у Пазару.

Вучић се још није срео са Угљанином тим поводом, а видеће се вероватно сутра пре седнице владе, рекао је за Бету извор из кабинета првог потпредседниа владе.

Он ће свакако ту тему отворити на седници, речено је у кабинету Вучића.

Пресс је раније данас објавио да ће министар Сулејман Угљанин мораће на рапорт код потпредседника Владе Александра Вучића због спомен-плоче у част нацистичком команданту Аћиф-ефендији.

Министар без портфеља био је на постављању спомен плоче Аћифу Хаџиахметовићу, а тај потез је осудио и министар за спољну и унутрашњу трговину Расим Љајић.

Вучић је најавио да ће разговарати са Угљанином због чега је био на тој церемонији и истакао да није променио мишљење о ратном злочинцу Аћим-ефендији, који је одговоран за смрт 7.000 Срба.

Потпредседник Владе Вучић је и 2009. године јавно упозорио и осудио када су навијачи Фудбалског клуба „Нови Пазар“ на утакмици са Црвеном звездом на трибинама истакли транспарент „Стадион Аћиф-ефендија“.

„Ни за једну јоту нисам одустао, нити ћу одустати од тог свог става. И даље остајем при свему што сам рекао“, нагласио је Вучић, који је раније позвао и тужилаштво да реагиује због транспарента.

Аћиф-ефендија је злогласни нацистички командант који је 1945. осуђен и стрељан због монструозних злочина и убиства најмање 7.000 Срба.

Љајић је оценио као недопустиво, неприхватљиво и штетно присуство Угљанина на постављању те спомен-плоче.

„Ово је политички инцидент који може да има врло лоше последице, пре свега за Санџак јер је то етнички мешовита средина. Проблем је што сада може да се направи спирала рехабилитација оних који нису прихватљиви за други народ, а то значи да се сви заједно практично враћамо пет корака уназад“, казао је Љајић.

Табла у част Аћиф-ефендије постављена је у суботу у центру Новог Пазара, у пешачкој зони, на месту на којем је некада била његова кућа.

Присуствовали су председник Бошњачког националног већа у техничком мандату Есад Џуџевић, заменик градоначелника Новог Пазара Ахмедин Шкријељ и други чланови већа.

(Бета, Прес)