Прочитај ми чланак

Организатори геј параде разочарани: Хилари Клинтон не долази у Београд

0

Куцај, куцај али нећеш ући, немој покушавати сутра поново.
Државна секретарка САД Хилари Клинтон не долази у Београд, потврђено је званично „Блицу“ у Амбасади САД у Београду.

Клинтонова је требало да посети Београд и Приштину почетком октобра, али је од тога одустала из неколико разлога.

Она неће формално узети учешће у политичком дијалогу Београда и Приштине, мада је првобитно било замишљено да платформу за преговоре понуде две шефице дипломатије САД и ЕУ – Хилари Клинтон и Кетрин Ештон.

Од тога се одустало,јер је српска страна у незваничним контактима упозорила да већинско српско јавно мњење неће да прихвати било шта да понуди Хилари Клинтон, па је ауторство припало само високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност.

Такође, разлог за долазак Клинтонове била је конференција о женама у политици, коју организује  Атифете Јахјага, као и незванична најава српских власти да неће дозволити геј параду 6.октобра јер је високо ризична по безбедност Београда.

Како ни ова конференција није организована на довољно високом нивоу и на начин како је у почетку било предвиђено, Клинтонова је изгубила и тај разлог да Балкан уврсти у своју октобарску агенду.

Клинтонова је посетила Србију у октобру 2010. године, током своје тадашње балканске турнеје. Главне теме разговора државне секретарке САД са тадашњим домаћинима у Београду били су кораци Србије на европском путу и дијалог Београда и Приштине.

 

(Блиц, србин.инфо)