Прочитај ми чланак

Николић и Конузин певали Ој Косово!

0

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин приредио је вечерас опроштајни пријем, коме је присуствовао и председник Србије Томислав Николић. Опраштајући се, како је навео, тешка срца од Србије и српског народа, Конузин је изјавио да на њега велики утисак оставља енергија коју нова влада улаже у развој српско-руске сарадње.

„Под великим сам утиском енергије коју садашња влада улаже у развој српско-руске сарадње“, истакао је он, упутивши речи захвалности на доброј сарадњи новој, али и претходној влади.

 

Без представника претходне власти

Он је подсетио да је са претходном владом, између осталог, потписан енергетски споразум и отпочета сарадња у том домену, који је, како је рекао, приоритетан за обе земље.

Уочљиво је, међутим, било одсуство представника претходне власти на пријему, који је одржан у амбасади Русије у Београду. Конузин, који ускоро одлази са места амбасадора у Србији, на којем је провео четири године, такође је изразио захвалност лидерима политичких странака са којима је сарађивао, министарствима спољних и унутрашњих послова, а нарочито Српској православној цркви и патријарху Иринеју, који је присуствовао пријему, као и „читавој српској интелигенцији“.

Захваливши на сарадњи и колегама из дипломатског кора, руски амбасадор је изразио жаљење због проблема које његове америчке колеге ових дана имају на Блиском истоку.

Председник Србије Томислав Николић истакао је да Конузин у овој земљи која је, како је рекао, „његова кућа“, није био само „радо виђен гост“, већ и добар домаћин.

 

Председник Николић захвалио Конузину

Захваливши му на свему што је учинио за Србију, Николић је пожелео руском амбасадору и српском пријатељу срећан пут и све најбоље, са жељом да се увек радо враћа „својој кући, Србији“.

„Мене везује дубоко и искрено пријатељство са Конузином, а Србија ће наћи начина да се овом великом дипломати одужи за све што је учинио да се у Србији макар мало мало лакше и макар мало сигурније живи“, поручио је Николић.

После здравице, Конузин и Николић одслушали су песму „Пријатељи заувек“ у извођењу великана српске музичке сцене Јадранке Јовановић, Снежане Берић, Мериме Његомир и Оливера Њега.

Потом је група „Косовски божури“ предвођена Иваном Жигон отпевала песму „Ој Косово, Косово“, у чему су им се придружили амбасадор и председник. Пријему су присуствовали и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, саветник председника Србије Марко Ђурић, министри Алиса Марић, Братислав Цветковић, Велимир Илић и Милан Бачевић, председник Скупштине града Београда Александар Антић и многи други.

На пријему су били и стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте и шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Такође, пријему су присуствовали тужилац Владимир Вукчевић, председница Високог савета судства Ната Месаревић, Драгољуб Мићуновић и Борислав Стефановић из ДС-а, лидер СПО Вук Драшковић, ДС С-а Војилсав Коштуница, ЛДП-а Чедомир Јовановић, НП Маја Гојковић и други.

Из света привреде присутни су били, између осталих, и председник ПКС Милош Бугарин, привредници Миодраг Костић и Бранислав Грујић и бројни други гости из јавног живота Србије као и представници амбасада у Београду.

Конузин је од 18. априла 2008. године био ванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Србији, а по истеку четворогодишњег амбасадорског мандата у Србији ступиће на нову функцију у руском Министарству за ванредне ситуације.

За сада се још тачно не зна ко ће доћи на чело руског дипломатског представништва у Србији, мада је за Конузиновог наследника виђен дипломата Александар Чепурин али, према сазнањима Тањуга у Москви, руско Министарство спољних послова за њега још није упутило захтев за агреман.

У биографији Чепурина, која се може наћи у руским електронским медијима, стоји да је он тренутно директор Департмана за рад са сународницима у иностранству МСП Русије, а да је од 1975. године радио на разИичитим дипломатским дужностима у централном апарату Министарства спољних послова Русије и у иностранству.

 

( Танјуг )