Прочитај ми чланак

Николић: Ако ЕУ жели Србију нек измени формулацију о „интегритету Косова“

0

Председник Србије Томислав Николић пренео је данас европском комесару за проширење Штефану Филеу да би „Европа, уколико искрено жели да јој се Србија придружи, требало да измени део извештаја упућеног Савету ЕУ који се односи не територијални интегритет Косова”.

„Тиме би ЕУ доказала посвећеност статусној неутралности Косова и Метохије”, истакао је председник Србије у разговору са Филеом у Београду.

Високи комесар је рекао да формулација територијални интегритет не прејудицира статус, истакавши да је реч о чињеници да се Европа још од 2005. године противи подели Косова, наводи се у саопштењу Прес службе Председника Републике.

Николић и Филе сагласили су се да је ситуација на Косову изузетно деликатна и да свака формулација у вези са тим мора да буде јасно прецизирана.

У разговору је, како се наводи, истакнута могућност да Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са Европском унијом.

Николић је истакао да „Србија не жели да пролонгира улазак у ЕУ, стављајући проблеме под тепих, већ је спремна да их решава”.

„Председник Николић је истакао да Србија чини све да се услови које је поставила ЕУ испуне и то је доказала конкретним резултатима у области реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, а пре свега истинском спремношћу да се односи између Београда и Приштине нормализују и сви проблеми реше кроз директне преговоре на највишем политичком нивоу”, истиче се у саопштењу.

 

(Танјуг)