• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Милан Ивановић: Ако Срби на КиМ не могу да користите своја документа исто то треба наметнути и Албанцима
Прочитај ми чланак

Милан Ивановић: Ако Срби на КиМ не могу да користите своја документа исто то треба наметнути и Албанцима

0

Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић изјавио је да је одлука власти у Приштини о возачким дозволама неприхватљива за Србе.
Он је најавио да се та одлука неће примењивати на северу Косова и Метохије.

 Ивановић је агенцији Бета рекао да ће „грађани свим легитимним средствима бранити своје право на остварење основних људских права, право на слободу кретања, испољавање свог идентита, националности и коришћење својих докумената.

 „Припадници КПС-а на северу Косова неће примењивати одлуку о возачким дозволама, јер они морају бити у служби народа и под ингеренцијом скупштина општина у срединама у којима раде на северу Покрајине“, рекао је Ивановић.

Он је оценио да Србија треба да примени реципрочне мере – „ако Срби на Косову и Метохији не могу да користите своја документа ту где живе и раде, посебно они јужно од Ибра, онда исто то треба наметнути и Албанцима на територији државе Србије у целини“.

 „Све док се не постигне коначно решење путем преговора у оквиру УН на равноправним основама, треба узвратити истим мерама како би се Приштина уразумила“, сматра председник СНВ-а северног Косова и Метохије.

 Он додаје да је одлука о забрани коришћења српских возачких дозвола „у функцији вршења институционалног притиска на Србе“.

На Косову су од данас престале да важе возачке дозволе које је издао МУП Србије грађанима који имају пребивалиште на Косову.

 За управљање возилима са тим таблицима неопходна је возачка дозвола коју издају косовске власти. Ова одлука на снази је од јуче, а ко је не буде поштовао ризикује да буде кажњен.

 Возачке дозволе МУП-а Србије важе на Косову уколико управљате аутомобилом са регистарским ознакама градова у централној Србији. Комбинација српске возачке дозволе и аутомобила косовских регистарских таблица више не важи. Иако је рок замене возачких дозвола истекао, они који то још увек нису учинили биће у могућности да дозволе МУПА-а Србије замене косовским.

 Возачке дозволе Мупа Србије које косовски Срби поседују међународно су признате. Међутим, њихова забрана употребе на Косову збуњује житеље Грачанице.

 На обавезну замену возачких дозвола косовске власти су се одлучиле након споразума Београда и Приштине о слободи кретања. На основу тог документа, косовске власти забрањују возачима да управљају аутомобилима косовских регистарстких ознака са возачком дозволом МУП-а Србије. Уколико наиђе на такав случај у саобраћају, косовска полиција може да примени казнену политику.

 Они који су предали возачке дозволе МУПА Србије у замену за косовску, могу да врате предати документ, попуњавењем захтева у канцеларијама за издавање возачких дозвола на Косову.

 

(Бета-Б92)