Прочитај ми чланак

Локални ниво иде на „српску” страну

0

Новости истражују – да ли се по општинама и градовима Србије рађа нови блок?
Српска напредна странка и социјалисти лако сарађују са ДСС и десничарским организацијама.

Као на фабричкој траци падају општинске власти у којима су коалиције предвођене Демократском странком, а по истој матрици склапају се савези напредњака, социјалиста, ДСС, али и десничарских организација и група грађана. Постало је правило да се у општинама пресликава блок са републичког нивоа, ојачан Коштуничиним одборницима, а да се у опозицију уз ДС шаљу и ЛДП, ЛСВ, и све странке које су идеолошки блиске Тадићевим демократама.

Тако је после Новог Сада, у коме су нову већину формирали СНС, СПС, ДСС, и бивши чланови Двери, прекомпонована и власт у Аранђеловцу. У том граду смењује се власт коју су чинили ДС, СПС, ЛДП и УРС, а нови блок формирају напредњаци, социјалисти, НС, ДСС, УРС и СНП “Наши”. И у Шиду напредњаци су у петак успели да саставе нову већину са социјалистима и ДСС, а, како сазнајемо, спремају се брзи преврати у још неколико градова и општина.

Док СНС и СПС понављају да се ради искључиво о пресликавању републичке и локалне власти свуда где је то могуће, отвара се и питање: да ли се на локалном нивоу ствара и посебан блок састављен на идеолошкој основи?

 

РАДИКАЛИ ОСТАЛИ У ВАКУУМУ
Очигледно је да напредњаци и нова владајућа коалиција повлаче јасну линију и на локалу у односу на ДС, ЛДП, ЛСВ и странке које себе доживљају као “модерне” и “проевропске” – објаснио нам је Владимир Гоати, политички аналитичар. – Приметно је да се у том прекомпоновању општина остављају широм отворена врата за ДСС и десничарске покрете. Само радикали не успевају “ни тамо ни овамо”.

Функционери Коштуничине странке, упркос томе што су на републичком нивоу у опозицији, са лакоћом улазе у савезе са СНС на локалу:

– Наш циљ је био да поразимо политику ДС да ЕУ нема алтернативу, која је опустошила Србију. Грађани су гласали за промене и оне су морале да уследе и на локалу. Наши одбори улазе у коалиције у координацији са председништвом странке, у складу са политиком да је нужно зауставити даље пропадање земље – образложио нам је Петар Петковић, портрпарол ДСС.

Двери су у Бачкој Паланци у коалицији са СНС, ДСС и СПС, а одборнике који су ушли у коалицију са напредњацима у Новом Саду избацили су из покрета:

– Можемо да причамо о коалицијама на бази програма за развој општине, што није био случај у Новом Саду, иако поздрављамо смену аутономашке власти ДС и ЛСВ. Са таквим странкама као ни са ЛДП никад не бисмо преговарали о савезу – рекао нам је Бошко Обрадовић из Двери.

Жарко Кораћ, посланик “Преокрета”, каже, за “Новости”, да се на примеру општинских власти Србија враћа “20 корака уназад”:

– Очигледно је да се ради и о идеолошком повезивању владајућих странака са странкама и покретима који су на екстремно десним позицијама.

У петак је и СВМ саопштио да не жели да раскида договоре које је о одборничкој већини постигао у одређеним локалним скупштинама, али да ће се “прилагодити уколико дође до прекомпоновања власти у тим парламентима”.

 

( Новости )