Прочитај ми чланак

Иштван Пастор прети: Мораћемо да пишемо нови Статут Војводине

0

Очекује нас криза у вези са оцењивањем уставности Статута Војводине који ће вероватно бити проглашен неуставним у низу елемената, рекао је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор гостујући у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине. Он се у вези са тим заложио за више разговора, смиривање страсти и веће  поверење.

На питање да ли очекује кризу у вези са чињеницом да, после оспоравања једног дела одредби Закона о преносу надлежности на Аутономну покрајину Војводину, на Уставном суду треба да буде Статут Војводине Пастор је одговорио да ће криза сигурно уследити.

„Не очекујем, него ће она уследити јер одлука о Закону о надлежностима детерминише и оно што ће бити везано за Статут. И то ће сигурно продубити кризу. Управо из тог разлога мислим да треба смиривати ситуацију. Да будемо у стању да смирено разговарамо у ситуацији која ће тада настати. Ми је видимо да она долази“, рекао је Пастор.

Према тумачењу председника Скупштине Војводине, долази ситуација у којој ће се вероватно у низу елемената Статут Војводине прогласити неуставним.

„То ће, како год да гледате, урушити један део правног система базираног на Статуту. Скоро све одлуке које је донела покрајинска скупштина, базиране на Статуту, биће стављене под знак питања“, рекао је Пастор.

„Мораћемо сести и мораћемо писати нови статут. У тој ситуацији морамо се договарати о свим питањима која ће се отворити након што смо мислили да смо их затворили усвајањем ових докумената“, закључио је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Упитан да ли се недавно одржани састанак премијера Србије Ивице Дачића и  Војводине Бојана Пајтића може окарактерисати као дугорочни или као дневнополитички, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је одговорио да су саговорници изговорили реченице да, без обзира на политичку различитост, односе треба држати „у нормали“.

А на питање да ли је то изводљиво, Пастор је констатовао да је то једино изводљиво.

„Једино је то обавезујуће. Наиме, ако се не разговара и уколико се кроз разговор не траже решења, онда ће се проблеми само нагомилавати“, објаснио је он и оценио да је разговор двају премијера био плодоносан.

Што се тиче другог дела разговора, који се односио на очекивања везана за назнаку решења проблема насталог после одлуке Уставног суда, после промене закона и после усвајања буџета, Пастор је изнео мишљење да тај договор „није донео ништа“.

Упитан да ли је могуће напредовати у разговорима двеју влада без СНС он је изнео уверење да је о могуће.

„Претпостављам да је премијер Дачић у том разговору представљао владу, а унутар те владе СНС је већински партнер. Претпостављам да то што је он изговарао није био његов лични став, него некакав Владе“, објаснио је председник Скупштине Војводине.

Упитан да ли је решење за положај Војводине у фасцикли коју је Дачић донео на састанак, у којој су били Устав, Статут и Закон о преносу надлежности Пастор је одговорио да је то тако формално-правно.

„Суштински гледајући мислим да је проблем у односу поверења: проблем у спремности за децентрализацију, проблем у Павловљевом рефлексу – страха од сецесије, од дестабилизације… Ми и дан-данас чујемо на скупштинским седницама у Новом Саду такве реченице из опозиционих кругова“, истакао је Пастор.

Према његовим речима, проблем је суштински везан за превазилажење одавно постојећег неповерења, уздржаности. Са једне стране, како је навео,упућују се оптужбе за покушај сецесије, а са друге стране за централизацију и одвлачење новца.

„Ја мислим да треба направити ситуацију чистог рачуна. Чист рачун је да се о тим стварима да се разговара отворено. Да се зна шта се убира на тој територији и колико новца се враћа у покрајину. Да се постигну договори око питања у вези са којима деценијама нема договора – да се договори запишу и поштују“, истакао је Пастор.

 

(РТВ)