Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Не бежим од преговора са Приштином, али потребно је одредити циљ дијалога

0

Српски премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас у Врању да не бежи од одговорности када је у питању наставак преговора са Приштином, али да је битно одредити шта је циљ тог дијалога, шта се њиме жели постићи и да ли има нових услова.

Дачић је, коментаришући најаву председника Србије Томислава Николића да ће га предложити да буде на челу преговарачког тима са Приштином, рекао да још није дефинисана одлука о наставку дијалога нити ко ће у томе учествовати, али да је битно да се постигне сагласност шта се тим дијалогом жели постићи.

„И у предизборној кампањи сам говорио да ћу преузети одговорност, па неће ваљда у разговору са Кетрин Ештон учествовати државни службеници. Али, морамо да знамо какве разговоре водимо, са којим циљем и да ли су сви (у Влади Србије) око тога сагласни“, казао је Дачић.

Премијер је навео да је Србија опредељена за мирно решавање проблема и да су у дијалогу са Приштином од 1999. године учествовали многи политичари из Србије.

„Али, док ми говоримо о дијалогу овде се, на пункту Добросин, пуца на полицију, ти напади долазе са територије Косова и Метохије где наши истражни органи не могу да пређу, а нико никада није утврдио ко их је починио“, рекао је Дачић.

Председник владе је прецизирао да је на полицијски пункт у селу Добросин у општини Бујановац, уз административну линију са Косовом и Метохијом, рано јутрос пуцано, да у нападу није било повређених, али да су оштећена два путничка аутомобила.

Дачић је најавио да ће до краја године бити спроведен читав низ промена у полицијским управама широм Србије и да очекује да ће тада бити именован и нови начелник Полицијске управе Ниш, а да се он залаже „да ту буде доведен неко са стране“.

Дачић је навео и да до сада на Влади Србије није било расправе о промени директора јавног сервиса.

Председник Србије Томислав Николић је јуче казао да би директор РТС Александар Тијанић био смењен да се он пита, али да је то на Влади Србије да одлучи.

 

(Блиц)