Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић: Жене данас мушки воде политику

0

Zorana Mihajlovic

БЕОГРАД – Председница Координационог тела за родну равноправост и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да жене данас, укључујући и њу, мушки воде политику и да је потребно више жена у политицком и друштвеном животу како би се њихов положај у друштву поправио.

Она је рекла да жене да би опстале у политици морају да решавају проблеме на исти начин као и мушкарци.

„Због тога сматрам да у политичком животу и парламенту мора да буде више жена јер само тако оне могу да утичу да се положај жена ван парламента побољша“, рекла је Михајловић за данашње издање Политике.

Она је указала да је Србија потписала бројне конвенције о родној равноправнопсти, да је усвојила бројне стратегије и акционе планове, али да се положај жена у стварном животу није много променио.

„Оне су и даље мање плаћене од мушкараца, теже се запошљавају, лакше отпуштају и нема их много на местима одлучивања“, рекла је Михајловић истичући да је због тога за њу, родна равноправност велики изазов.

Она је казала да очекује да ће закон о родној равноправности, након што прође јавну расправу, бити усвојен до краја ове или почетком следеће године.

Тај закон доноси могућности да се жене више укључе у друштвени и политички живот, истакла је она.

„Иако свако треће место у парламенту данас припада жени ја мислим да се у Србији данас не води женска политика. Жене у политици данас, а ту сврставам и себе, мушки воде политику. Решавамо проблеме на исти начин на који их решавају и мушкарци да бисмо ту опстале, јер не можемо другачије. Због тога нам је потребно више жена у политичком животу, у Влади Србије и више солидарности међу женама“, рекла је Михајловић.

Она је навела податке да ниједно државно предузеће нема директорку или председницу управног одбора, да од 16 локалних самоуправа у Србији само Смедерево има градоначелницу, а да од осам државних факултета само Универзитет уметности има ректорку.

Такође је додала да за 128 година постојања САНУ ниједна жена није била на његовом челу.

Како је додала, Координационо тело за родну равноправност при Влади Србије ради и на усклађивању кривичног и породичног права да би се насиље у породици, у коме су често жртве жене, третирало као кривично дело.

Она је рекла да је Координационо тело донело одлуку да се да се формира радна група која ће ускладити породично и кривично право да би се насиље у породици третирало као кривично дело које се гони по службеној дужности.

(Танјуг)