Прочитај ми чланак

Дојче веле: Да ли су прелази Србије и Косова граница?

0

Шеф преговарачког тима Владе Србије за техничке преговоре са Приштином Дејан Павићевић негира тврдње да ће успостављањем интегрисане контроле прелаза са Косовом бити успостављена нека врста границе. Према његовим речима, на пунктовима ће можда бити убирања царинских прихода.…

„Ово што сада имамо много више личи на границу – имамо један контролни пункт, па ничију земљу, па други контролни пункт. Сада ћемо имати један контролни пункт и то ће више личити на контролни пункт него на границу. Ми све те органе о којима причамо имамо и сада (на прелазима), и полицију и царину и посебно одељење пореске управе“, рекао је Павићевић за агенцију Бета.

Према његовим речима, на прелазима се ништа фактички неће променити осим што ће сви службеници бити на једном месту и на једном месту ће се вршити контрола. Поводом става косовских Срба да ће након почетка спровођења договора о прелазима сигурно бити затворени алтернативни путеви које они користе као пролаз ка централној Србији, Павићевић је казао да се „разговара само о шест прелаза и да алтернативни путеви немају никакве везе са тим“.

Интегрисано управљање на шест пунктова

Шеф преговарачког тима за техничке разговоре је додао да се не разговара о укидању српских општина. „То је нешто што (премијер Косова Хашим) Тачи пласира у медијима и покушава да изгради своју позицију. Он прича многе ствари за дневно-политичку употребу и он мора да прича одређене ствари због своје јавности. О укидању општина се није говорило. Зашто Тачи ништа не каже о томе да Србија престане да помаже финансијски? То му очигледно не смета“, рекао је Павићевић.

Према његовим речима, техничким протоколом је предвиђено да се интегрисано управљање прелазима примењује на шест прелаза, а да ће се почети са два као пилот пројекта. Додао је да се још разговара о улози Еулекса на прелазима. „Али, то је нешто на чему ми инсистирамо – Еулекс ће заиста имати извршни мандат, ми се надамо на свим прелазима, али нарочито на прелазима на северу Косова“, рекао је Павићевић поводом Тачијевих тврдњи да ће Еулекс на прелазима имати исту функцију без обзира да ли су они на северу, где су Срби већина, или у остатку Косова, а да та улога проистиче из одлука косовског парламента.

Павићевић је додао да ће на прелазу бити полиција Србије, и то Управа полиције, а не гранична полиција јер „за Београд то није граница“. Потом, на пунктовима ће бити органи посебног одељења пореске управе који контролишу робу која иде на територију Косова и са ње се враћа, затим органи царине који ће бити присутни само за робу која транзитира и која неће остајати на територији Косова, или са Косова пролази кроз централну Србију и иде даље.

На пункту ће бити и фитосанитарна и ветеринарска инспекција што ће српским властима олакшати ситуацију јер сада немају контролу ни над прометом живе стоке, ни намирница биљног или животињског порекла са Косова, рекао је Павићевић.

Према његовим речима, на пунктовима ће можда бити убирања царинских прихода. „То је још остало да се дефинише – наш је став да део новца који ће се убирати као царински приход на Јарињу и Брњаку мора бити дистрибуиран на општине на северу Косова“, рекао је Павићевић.

Усмени или писани договори?

Павићевић је, на питање како ће се избећи различити тумачење договора из Брисела, навео да ће се још видети да ли ће председници влада Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи постизати усмене договоре или ће они бити писани.

„За сада су била два састанка – иницијални на коме су се договорили да ће наставити да разговарају, и други где су разговори настављени и није постигнут никакав договор. Тако да, о том потом, ово су сада разговори који су увод у озбиљнији дијалог“, рекао је Павићевић. Он је навео да ће ове недеље у Београду о прелазима разговарати са представницима Европске уније, а да ће се следеће недеље, у уторак и среду, у Бриселу састати и са приштинским и са европским представницима.

 

(Дојче веле)