Прочитај ми чланак

Додик о папи Франциску, о НАТО, Сребреници…

0

dodik-sajt predsednika srpske-650x433

БЕОГРАД – Велика Британија покушава да прогура у Савету безбедности Уједињених нација резолуцију о Сребреници, али је за нас то потпуно неприхватљиво, каже у интервјуу за Курир председник Републике Српске Милорад Додик.

Он додаје и да неће ићи на обележавање 20 година од злочина у Сребреници, а да је посета папе Фрање Сарајеву права слика и прилика фарсе о том граду.

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да једна страна сила гура да у СБ буде усвојена резолуција о Сребреници. Јесте ли упознати с тим?

– Ми то знамо већ два месеца. Велика Британија планира ту резолуцију, али је за нас то, наравно, неприхватљиво.

У Србији се лицитира ко ће ићи на обележавање годишњице злочина у Сребреници. Шта је с вама?

– Тај случај је потпуно исполитизован. Квалификација догађаја као геноцида наметнута је из политичких разлога. Не волим на овај начин да причам, али тврдња је да је у неколико дана побијено 8.000 људи, а 20 година после сахрањено је 4.000. То говори да се манипулисало подацима. Треба обезбедити мешовиту међународну комисију која ће објективно проценити шта се десило и дати квалификацију. Само тако то место може бити место помирења. Мој одлазак би представљао искривљавање позиције, дао бих легитимитет искривљеној квалификацији.

Шта мислите о папиној посети Сарајеву?

– То је још једна фарса у вези с БиХ. Поруке мира које је папа послао апсолутно су прихватљиве и немам ништа против тога, али имам против имагинације. У Сарајеву, где живи више Кинеза него Срба и Хрвата заједно, ви скупите 70.000 људи на стадиону и пошаљете ту слику у свет. А није било више од хиљаду хришћана на том скупу. Послата је порука да је све бајно и красно, а није.

Спекулише се да ће западне силе тражити од премијера Александра Вучића захлађење односа са РС?

– Не видим разлог да се ико дистанцира од РС. То су спекулације које је неко потурио медијима. С Вучићем и Николићем имам веома интензивне разговоре о многим питањима, ниједног тренутка нисам осетио дистанцирање.

Исти став о НАТО-у

Велику пажњу изазвала је помирљива изјава о НАТО. Да ли то значи да сте преокренули свој став о Алијанси?

– Нисам ја ништа преокренуо. Срби у РС морају на референдуму да се одлуче да ли су за НАТО или не. Упознати смо да различите структуре НАТО покушавају да на локалном нивоу анимирају људе, држе трибине и семинаре, раде пропаганду као су они добра организација. И ако они увере Србе да је то у реду, биће испоштовано.

Извор: Курир