Прочитај ми чланак

Додик: Нисам босански Србин

0

Бањалука – Председник РС Милорад Додик изјавио да је неопходно стварање заједничке српске политике у региону, о чему ће ускоро разговарати и с председником Србије.

„Појавила се прича да постоје црногорски Срби, босански Срби, хрватски Срби и ко зна какви Срби. У суштини се ради о једном народу – Србима. Ја нисам босански Србин“, рекао је Додик синоћ у интервјуу РТРС.

Он је рекао да ће с Томиславом Николићем разговарати у септембру у Бањалуци о заштити српских интереса.

Додик је казао да неће одустати од захтева за смену министра спољних послова БиХ Златка Лагумџије и да за ту иницијативу очекује подршку и других странака из РС.

„На овом питању не може се правити компромис, на овом питању нема излаза. Излаз је једино да се рашчисти та ситуација на начин да се појача одговорност за неуставно понашање“, рекао је председник РС.

Додик је истакао да се у свим међународним наступима БиХ мора уважити глас РС.

„Република Српска се мора питати, у супротном БиХ не може да преживи. Ако победи политика непитања РС, ми немамо овде шта да чекамо, овај народ нема шта да чека“, казао је Додик.

Говорећи о европском путу БиХ, председник РС је рекао да је Федерација БиХ „оков“, јер РС много боље напредује.

Према његовом мишљењу, то што европски посланик Ханес Свобода тврди да не могу бити два пута према ЕУ, није релевантно.

Аустријски социјалдемократа Свобода изјавио је да су идеје о посебним путевима РС и ФБиХ чиста фантазија, која се никада неће остварити и која не доприноси напретку.