Прочитај ми чланак

Гувернер НБС ставио српску привреду под јарам банака

0

Српска напредна странка захтеваће од нове владе Србије да се одмах по свом званичном формирању упусти у бескомпромисну борбу против криминала и корупције као и да се испитају све спорне приватизације у овој држави, истакао је на конференцијз за штампу СНС потпредседник Главног одбора ове странке Небојша Стефановић.

Стефановић је нагласио да грађани Србије имају право да знају ко је у протеклом периоду “њихов новац стављао у свој џеп” и тако ојадио државу Србију и довео је у полуколонијални положај у односу на  стране банке и домаће тајкуне.

-Одлазећа Влада је оставила празну касу и највећи буџетски дефицит у новијој историји Србије. Нови кабинет мора да обезбеди потпуно другачија правила игре, владавину права и закона и мора се обезбедити другачији амбијент за стране инвеститоре а у септембру треба очекивати и нови закон о јавним набавкама, рекао је Стефановић.

Потпредседник ГО СНС затражио је у име странке али и грађана Србије од гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића одговоре на питања зашто је курс динара пао за 15 одсто у последњих неколико месеци, због чега није испоштован прокламовани циљ НБС о очувању цена и зашто је све поскупело, истичући да очекује одоговоре, а не смену гувернера.
-У последња два месеца у Србији је поскупело скоро све, а најављују се и нова поскупљења. Ситуација је таква да се готово 50 одсто од укупног буџета једне породице издваја само за храну.

Народна банка је својим мерама учинила да привреда мора да ради наредне три године да би обезбедила додатну вредност да се сервисирају обавезе према банкама које су фактички наметнуте за само неколико месеци. НБС је продајом благајничких записа директно утицала на курс, а затим је продавала девизне резерве да би спречавала прекомерни раст курса, због чега је само у претходној години продато милијарду ипо евра., нагласио је Небојша Стефановић.

На тај начин државне девизне резерве су завршиле, у износу скоро од милијарду евра!, у страним банкама и инвестиционим фондовима,  док се истовремено српска привреда још више задужила да би могла, због пада курса динара, да отплаћује приспале обавезе. Упроштено говорећи: привреда је добијала кредите када је динар био јак, а девизе јевтине, те се морала задужити више јер она послује са државом и својим потрошачима и купцима само у динарима. Но, пошто српска привреда са банкама послује у еврима, због сумњивих потеза гувенера НБС Дејана Шошкића , када је требало да привреда врати дугове банкама динар је пао тако да је још једном повећано оптеречење на српску привреду.
На питање новинара да ли покретање ових питања представља увод у смену гувернера, Стефановић је рекао да то није тачно, већ да СНС само жели да добије одговоре на питања у вези са темама од којих зависи живот грађана Србије.

-Ми нећемо бити нестрпљиви. Само желимо да добијемо одговоре на питања која су ових дана актуелизована у јавности, рекао је Стефановић.