Прочитај ми чланак

Вучић: Албанци тврде да је манастир Дечане зидало племе Гаши?!

0

VUČIĆ3

Премијер Србије Александар Вучић обраћа се уживо после редовне седнице Владе Србије која је јутрос одржана, али и састанка са шефом британске дипломатије Филипом Хамондом. Обраћање је почело нешто после 12 сати из седишта владе у Немањиној 11.

„Србија данас уређенија и боља због реформи“

Србија је данас много уређенија и боља земља за живот, поручио је данас српски премијер Александар Вучић и то због политичких и економских реформи, а да то не виде само они који сматрају да је пут разарања и уништавања земље њен најбољи пут.

Он је тиме одговорио на молбу новинара да коментарише изјаву покрајинског премијера Бојана Пајтића да су „небеске размере Вучићеве бахатости“.

„Ја одговарам грађанима Србије, свима, па и Бојану Пајтићу. И он данас живи у много бољој и уређенијој земљи, него што је била пре две и три годне, баш у оној о каквој је говорио (министар спољних послова Велике Британије Филип) Хамонд“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

То да је земља уређенија и боља због политичких и економских реформи, казао је Вуцицћ, не виде само они који мисле да је пут разарања и уништавања Србија најбољи њен пут.

„Са тиме никада нећу моћи да се сагласим.. Мој посао је да водим Владу Србије и док будем имао подршку грађана за то, то ћу да радим. Кад не будем имао, неће ми бити потребни ни Мишковић ни бодљикава жица да ме везују за фотељу да бих сачувао своју позицију“, поручио је српски премијер.

Он је додао и да Пајтић не ради свој посао, те да такву изјаву о његовој бахатости може да да само „човек који сваког петка има страначке обавезе, викендом не ради, понедељком и уторком понекад дође на посао, али се не задржи дуже од два сата“.

„Мислим да за годину и по дана нисам дао ниједну непристојну изјаву. Ако јесам, сваки пут бих се извинио. Никад се нисам бахато односио за разлику од њега. Као председник Владе Србије не идем са оним сиренама на свом аутомобилу.

Мислим да се никада нисам понашао осионо и бахато. Можда је бахатост у томе што сматрам да би народ требало да одлучује, а не да политичари буду ти који ће себе да везују за фотељиу и да мисле да су паметнији од народа“, подвукао је Вучић.

Можда је бахатост у томе, додао је, што није ишао на Брионе 20 дана, „него сам се борио овде како да кажем добродошли макар после 20 година онима које нисмо дочекали како треба у време Олује“.

„Србији отета имовина на Брезовици, а Газиводе не дам“

Премијер Вучић изјавио је да је Србији отета имовина на Брезовици и то уз помоћ међународне заједнице.

„Добро, ако то подржавате и ако је баш бенчмарк предати Газиводе, онда кажем – не дам Газиводе, па да видим шта ћете даље. Можда ћете мене да смените, имате довољно медија под контролом у Србији, имате довољно оних који лажу сваки дан у ваше име, ја вам кажем не дам Газиводе и то ћу да кажем Фредерики Могерини ако уопште будем ишао у Брисел 13.“, поручио је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је за Србију хапшење радника на Брезовици тешка ситуација, те да ће Србија покушати да плати оглас у неким од највећих и најзначајнијих британских часописа у којем бисмо саопштили да нам је отета имовина на Брезовици, и то уз подршку међународне заједнице, а да би се онда дала једној француској компанији.

Како је рекао, јуче су ухапшени људи, а да нико не зна зашто.

„Ваљда је Тачи љут што сам рекао да као председник Владе Србије имам обавезу да разговарам са њим у Бриселу, али да ми се не иде на забаве и на фудбалске утакмице са њим, па су онда невине људе који нису криви ни за шта, а криви су што раде у српском јавном предузећу, ухапсили и то подржава међународна заједница“, навео је Вучић, уз опаску да ће своје рачуна да полаже нашем народу.

Вучић о Унеску: Штитићемо своје

Премијер Вучић је одговарао и на многобројна питања у вези са борбом наше земље у Унеску и заштити српских светиња на које власти у Приштини полажу право тражећи да Косово буде примљено у ту међународну културну организацију.

Вучић је поручио да ћемо штитити своје, али и навео неколико сулудих примера које власти у Приштини наводе као своје аргументе у борби за улазак у Унеско. Тако чак, каже Вучић, у своим уџбеницима тврде да нису постојали никакви Немањићи већ династија Нимани као и да је Високе Дечане зидало племе Гаши?!

Премијер је додао да не зна како ће с тим изаћи пред Унеско јер су Дечани један од ретких манастира који има документацију стару 77 година у којој се наводи да је то српски манастир Српске православнр цркве.

„Поглавља 32 и 35 крајем године, 23 и 24 почетком 2016.“

Вучић очекује да до краја године буду отворена поглавља 32 и 35, а да почетком наредне године буду отворена и поглавља 23 и 24 у процесу придруживања Србије Европској унији. Захваливши минстру спољних послова Велике Британије Филипу Хамонду на подршци европском путу Србије Вучић је истакао да је за Србију посебно проблематицно поглавље 35 које се бави питањем Косова.

„За нас има доста проблема у вези с поглављем 35, али о томе ћемо више разговарати 13. октобра у Бриселу“,л рекао је Вучић на заједничкој конференцији с Хамондом.

Он је пренео да је са шефом британске дипломатије разговарао и о наставку дијалога с Приштином, посебно о заштити српским цркава и манастира на Косову, као и о УНЕСЦО-у, али и о избегличкој кризи, односима у региону, наставку економских и политичких реформи у Србији.

„Прихватили смо предлог министра Хамонда да успоставимо формални стратешки дијалог, да имамо сталну везу и контакте, где бисмо преко тела које би водили, рецимо, заменици министра спољних послова, могли да се консултујемо о кључним стварима за обе земље“, изјавио је премијер.

Посебно истакавши добре билатералне односе, Вучић је захвалио Хамонду и Великој Британији на помоћи која је уследила у ситуацијама када је Србији то заиста било неохподно, посебно након катастрофалсних поплава 2015, али и сада у време избегличке кризе.

Вучић је накратко, нешто пре 12.30 сати, прекинуо конференцију да би испратио госта – Филипа Хамонда после чега се вратио на конференцију и наставио да одговара на питања новинара, а пре свега поводом вечерашње фудбалске утакмице репрезентације Србије репрезентацијом Албаније.

 

(Курир)