Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: За Србију је свеједно да ли ће председник САД бити Обама или Ромни

0

Председавајући Генералној скупштини УН и посланик Демократске странке (ДС) Вук Јеремић позвао је данас опозицију и своју ДС да подрже Владу Србије у косовској политици, јер тако важно питање не сме бити партијско и о њему мора постојати јединство.

– Питању Косова и територијалне целовитости Србије не би смело да буде партијско питање и о томе је потребно јединство. Апелујем на опозицију и моју странку да подрже политику Владе о Косову јер по тако важном питању опозиција мора да прати владу, која има већину, а подршка опозиција била би корисна – рекао је Јеремић РТС-у.

Јеремић, који у Србији борави неколико дана, навео је да је данас разговарао са председником Србије Томиславом Николићем и да ће разговарати и са другим највишим државним званичницима.

Јеремић је оценио да се политика САД према Србији неће мењати без обзира да ли ће на изборима победити републиканац Мит Ромни или демократа Барак Обама.

– Нема велике разлике за грађане Србије у томе ко ће бити председник САД. Нема потребе за велико удубљивање у Србији вечерас о томе ко ће бити изабран за председника САД – рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

Упитан да ли на Балкану постоје миљеници великих сила, Јеремић је одговорио да то нема везе са стварношћу и да су миљеници великих сила увек они који су на власти, јер једино са њима могу да остваре своје интересе.

Јеремић је поновио да није добро повлачење председника ДС Бориса Тадића пре страначких избора, јер је отворена утакмица део демократског процеса, и као пример навео да је Хилари Клинтон постала државна секретарка САД после жестоке борбе са Бараком Обамом за председничку кандидатуру.

Јеремић је навео и да ће се за 10 месеци, пошто му истекне мандат у УН, вратити у Скупштину Србије као посланик.

– Нећу вратити мандат и нисам сигуран да ДС хоће да га вратим. Мислим да има доста оних који мисле да ће ДС бити ојачан са некима ко долази са функције председника Генералне скупштине УН. Грађани су ме изабрали да их представљам у парламенту и они су једини којима бих могао да вратим мандат – рекао је Јеремић.

Истакао је да је он власник посланичког мандата и да парламенту неће штетити да у његовом раду учествује онај ко је председавао Генералној скупштини УН.

– Каријеру ћу наставити као посланик у Скупштини Србије, јер сам за то добио мандат од грађана Србије – рекао је Јеремић.

 

(Бета)