• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Војводина република – оружје против Србије у косметским преговорима
Прочитај ми чланак

Војводина република – оружје против Србије у косметским преговорима

0

Интензивирање „војвођанског проблема“ уочи наставка преговора о Косову и Метохији није нимало случајно. Јер, Срби ће се у наредном периоду све више бавити Војводином, новим жариштем и новим наметнутим националним проблемом, што западним моћницима и одговара. Циљ је да се тежиште проблема из јужне премести у северну српску покрајину.

 

Докле су ствари отишле најбоље показују изјаве бриселских званичника, који као да прижељкују и сукобе у Војводини!

 

– Приступни преговори Србије са ЕУ могу се успорити уколико дође до проблема са Војводином – изјавио је Франц Шаусбергер, директор Института европских региона. – Аутономна Покрајина Војводина је посебна мултиетничка регија за коју се Европа увек интересује. Ако би она постала кризно жариште, утицало би то на мир читаве Европе, а да и не говорим о томе колико би то било штетно за приближавање Србије Европској унији – рекао је он у интервјуу за недељно издање новосадског „Дневника“.

 

Шаусбергер је оценио да ће у случају одлуке Уставног суда Србије о оспоравању појединих надлежности Војводине, „изгледа бити смањена“ постојећа права, грађена на принципу супсидијарности и која регулишу права мањина.

 

Империјалзам на делу. Са јасним циљем, стварање нове „војвођанске нације“ и нове Аустроугарске са Војводином као јужним делом неке будуће мини уније потчињене Берлину. Ипак, у међувремену, нови притисци на Београд одлично ће да послуже и као оружје за слабљење преговарачке позиције Београда са Приштином. У ту сврху ангажоване су и домаће хронично анти-српске слуге новог светског поретка. Један од њих је и стари комунистички кадар Живан Берисављевић, бивши функционер у СФРЈ, који после одлуке УСС да оспори поједине надлежности Војводине, најављује да ће у покрајини бити створен „фронт отпора“!?

 

– Очекујем стварање фронта отпора у којем ће учествовати и политичке и културне институције Војводине, различите странке и цивилни сектор. А уверен сам и да ће све бити више него драматично чупаво, али Војводине ће бити онолико колико буде борбе за њу“, рекао је Берисављевић у интервјуу за информативни портал Аутономија.

 

Оценио је да на политичкој сцени постоје значајни помаци, који указују на то да ће аутономистичка групација у будућности јачати.

 

– Ове одлуке Уставног суда нису нимало случајне, оне су заправо дуго припремане за случај да изборе добију ове политичке снаге које су их на несрећу и добиле. То је веома плиткоумна политика, која не рачуна какве ће последице произвести“, казао је Берисављевић.

 

Према његовим речима, то је иста политика „меморандумске Србије“ из деведесетих, односно политика која само хоће оног другог да „баци на колена“.

 

– Она само удара и онда јој се то врати као опасни бумеранг. Тако се завршио удар на Југославију, на Косову – навео је он.

 

Берисављевић управо и прижељкује сценарио са Космета. Човек који је био на челу Савеза комуниста у Војводини и који је смењен је у такозваној јогурт револуцији 1988. године, када је Милошевићев режим укинуо широку аутономију Војводине, сада отворено тражи Војводину републику!

 

– Србија би требало да се организује као сложена федерална држава, састављена од „Републике Србије“ и „Републике Војводине“, а Војводини се мора признати политички субјективитет – захтева Берисављевић.

 

Оваквих јавних наступа, изигравања жртви, па чак и демонстрација у наредном периоду ће бити све више у Војводини. Циљ је јасан, ако се нова Влада буде бавила са два жаришта у исто време, неће моћи, па чак и да то искрено жели, да реши ни једно од ова два национална проблема.

 

 

Алексеј Димитријевић