• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Влада Србије се „пере“ пред Западом: Није тачно да се окрећемо ка Русији
Прочитај ми чланак

Влада Србије се „пере“ пред Западом: Није тачно да се окрећемо ка Русији

0

Нетачне су тврдње опозиције да се нова Влада Србије све више окреће Русији, занемарујући Запад и ЕУ. Нисмо одустали од европских интеграција, али то не значи да треба да заборавимо да постоји Исток, Русија и Кина.

Чињеница је и да су озбиљне најаве око финансијске помоћи, као и конкретни предлози и пројекти, за сада стигли само с Истока. То не значи да неће стићи и из другог правца, али Запад вероватно још проверава каква је ова влада и какве су јој намере – каже у интервјуу за Данас Милан Бачевић, министар рударства и просторног планирања и функционер Српске напредне странке, одговарајући на примедбе да се Србија с новом владом окренула пре свега Русији.

Већ месец дана сте на функцији министра, што значи да сте имали довољно времена да оцените како је радио ваш претходник?

– Ја јесам засео на ово место после бившег министра Оливера Дулића, али ово је ново и другачије министарство од онога које сам наследио. Дулић се бавио другим пословима. Ту је било добрих ствари, али и неких које бих другачије радио да сам био на његовом месту, делом јер се и као људи разликујемо. У претходном министарству била је фаворизована животна средина, у чему наравно не видим ништа лоше, али сматрам да је требало више пажње поклонити просторном планирању, геологији, рударству, хидрогеологији и другим секторима.

Значи, није било ненаменског трошења пара у секторима рударства и просторног планирања?

– Још нисмо завршили цео поступак примопредаје дужности. Ово је министарство још у фази конституисања, тако да не могу да вам дам одговор на питање да ли је све било чисто или је било и неких злоупотреба.

Ко је шеф кога слушате у влади, Ивица Дачић или Александар Вучић?

– Дачић је премијер ове владе, чији сам ја министар. Томислав Николић је председник државе, а Александар Вучић први потпредседник владе. Ја јесам члан СНС, али имам врло добру комуникацију са свима у влади.

Већ је било неких тензија у влади, па јој многи прогнозирају не тако дуги век трајања?

– На седницама владе нисам приметио никакве тензије, а нарочито их нисам осетио. Осим једне акције постављања спомен-плоче Аћиф-ефендији у Новом Пазару, где је стицајем околности неопрезно био умешан министар Сулејман Угљанин.

Зар нисте приметили сукоб министара Мркоњића и Илића?

– Не бих ја то назвао сукобом. Више ми се чини да је у питању био персонални него принципијелни неспоразум.

Како, као члан Главног одбора напредњака, коментаришете најаву вашег страначког колеге Борислава Пелевића да напушта странку незадовољан кадровским решењима?

– Ја заиста не знам да Пелевић има намеру да оде из СНС. Но, хајде да сачекамо да оствари ту наводну намеру и напусти СНС, па да онда о томе разговарамо аргументовано.

(Данас)