Прочитај ми чланак

Берлин захтева, Београд се слаже: Нормализујте односе са Косовом и другим суседима!

0

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, који се данас први пут састао са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем, захтевао је од Србије помирење са суседима како би земља могла да постане чланица Европске уније, пренели су немачки медији.

“Немачка је јасно за европску перспективу Србије“, рекао је Вестервеле у Берлину, после разговора са Мркићем.

Вестервеле је указао да, притом, морају да буду испуњене “нужне претпоставке“, попут, како преносе медији, нормализације односа са Косовом и „другим суседима“.

Министар Мркић је новинарима пренео да Влада Србије „намерава да буде у што ближој сарадњи са Немачком и да ће у будућности ту намеру и потврдити“.

Мркић је навео да је са Вестервелеом разговарао о ситуацији у Србији после ослобадјајуће пресуде Хашког трибунала за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

„Ми наилазимо на разумевање што тако бурно реагујемо јер се ради о суштинској неправди нанетој том такозваном пресудом’, рекао је Мркић.

И поред тога, како је рекао Бети, Мркић је са Вестервелеом разговарао о свему што стоји на путу Србије ка ЕУ и пренео да ће Србија „имати пуну подршку Немачке у томе што је једна од кључних ствари која може апсолутно убрзати тај процес“.

„Ми смо и овог пута поновили да ми нисмо у некој јурњави за одређеним датумом, већ смо посвећени томе да извршимо темељне и озбиљне реформе и ускладимо се са оним што је стандард на већем делу континента и желимо да онда будемо позвани као члан те европске породице“, рекао је Мркић за Бету.

Шеф српске диипломатије казао је да је Вестервелеу пренео информације о Косову и оценио да српска влада „има пуну подршку у погледу политике коју спроводи у вези са средјивањем односа, наравно не одустајући од наших принципијелних ставова и поштовања устава“.

Мркић је подсетио да се у Берлину јуче састао и са саветником за спољну политику и безбедност немачке канцеларке Ангеле Меркел Кристофом Хојзгеном и разговоре које је водио у Берлину оценио као „садржајне и пријатељске“.

(Бета)